Linia verde 0800 800 33

Linia consumatorului 022 511 511

Agenția Națională
pentru Siguranța Alimentelor

ANSA

Depune o petiție
  • Informații generale
    • Conducerea
    • Organigrama
    • Structuri teritoriale
    • Laboratoare ANSA
    • Liste de verificare
    • Planificarea controalelor oficiale
    • Rezultatele controalelor oficiale
    • Proceduri, Ghiduri, Instrucțiuni aplicate de către inspectorii ANSA
    • Drepturile și obligațiile persoanelor supuse controlului
    • Consiliul pentru soluționarea disputelor în cadrul ANSA
    • Programul de monitorizare
    • Integritatea instituțională
    • Date cu caracter personal
  • Aparat central
    • Cabinetul directorului general
    • Secția management documente
    • Secția monitorizare și controlul reglementărilor în domeniul zootehniei
    • Direcția audit intern
    • Direcția control intern și integritate
    • Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor
    • Direcția control medicamente de uz veterinar și hrană pentru animale
    • Direcția siguranța produselor alimentare de origine nonanimală
    • Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală
    • Direcția controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și producției alcoolice
    • Direcția protecția plantelor
    • Direcția control semincer
    • Direcția controlul utilizării și plasării pe piață a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților
    • Direcția inspectare la frontieră
    • Direcția generală finanțe și contabilitate
    • Direcția generală juridică
    • Direcția administrare și management intern
    • Direcția tehnologii informaționale
    • Direcția managementul resurselor umane
    • Direcția achiziții publice
    • Direcția planificarea, evaluarea riscurilor și managementul calității
    • Direcția relații internaționale și integrare europeană
    • Direcția informare și comunicare cu consumatorii și mass – media
  • Acte normative
    • Legislație națională
    • Ordine
    • Dispoziţii
    • Hotărâri de Guvern
  • Transparență
    • Anunț privind inițierea elaborării deciziilor
    • Proiecte supuse consultărilor publice
    • Proiectul listelor de verificare
    • Achiziții publice
    • Bugetul ANSA
    • Rapoarte
    • Planuri de activitate
    • Deplasări de serviciu în străinătate
    • Audit extern
    • Dezvoltarea Profesională
  • Media
    • Comunicate de presă
    • Rechemare / retragere
  • Cariere
    • Funcții publice vacante
    • Posturi vacante
    • I.P. CNSAPSA
    • Stagiere
  • Contacte
    • Contacte
    • Orarul audienței cetățenilor
  1. Acasă
  2. Aparat central
  3. Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală

Aparat central

  • Cabinetul directorului general
  • Secția management documente
  • Secția monitorizare și controlul reglementărilor în domeniul zootehniei
  • Direcția audit intern
  • Direcția control intern și integritate
  • Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor
  • Direcția control medicamente de uz veterinar și hrană pentru animale
  • Direcția siguranța produselor alimentare de origine nonanimală
  • Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală
  • Direcția controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și producției alcoolice
  • Direcția protecția plantelor
  • Direcția control semincer
  • Direcția controlul utilizării și plasării pe piață a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților
  • Direcția inspectare la frontieră
  • Direcția generală finanțe și contabilitate
  • Direcția generală juridică
  • Direcția administrare și management intern
  • Direcția tehnologii informaționale
  • Direcția managementul resurselor umane
  • Direcția achiziții publice
  • Direcția planificarea, evaluarea riscurilor și managementul calității
  • Direcția relații internaționale și integrare europeană
  • Direcția informare și comunicare cu consumatorii și mass – media

 

 

Direcția siguranța produselor alimentare de origine animală:

  1. Participă la elaborarea strategiei sanitare veterinare privind controlul produselor alimentare de origine animală;

  2. Colaborează cu direcțiile şi secțiile Agenției la elaborarea proiectelor de acte normative, acordarea ajutorului metodic şi practic colaboratorilor subdiviziunilor respective în acest domeniu siguranței produselor de origine animală;

  3. Participă la elaborarea de proiecte de norme sanitare veterinare, instrucțiuni tehnice şi ghiduri privind supravegherea producerii şi comercializării produselor de origine animală, în vederea implementării legislației comunitare transpuse;

  4. Participă la sporirea eficienței lucrului Direcției prin optimizarea fluxului de documente şi informații şi perfecționării profesionale a colaboratorilor.

  5. Elaborează și asigură realizarea programelor/planurilor naționale în domeniul produselor alimentare de origine animală.

  6. Avizează proiectele de acte normative, conform competențelor Direcției, parvenite de la autoritățile publice

  7. Examinează petițiile persoanelor fizice și juridice, instituțiilor şi organizațiilor adresate organelor de stat în scopul asigurării drepturilor şi intereselor lor legitime cu privire la domeniul de competență

  8. Exercită inspecție și control în domeniul siguranței şi calității produselor de origine animală, în toate unitățile supuse supravegherii sanitar-veterinare;

  9. Promovează politici unice din perspectiva managementului laboratoarelor și evaluării riscului în domeniul siguranței alimentelor de origine animala;

  10. Implementează ansamblul de politici şi proceduri în vederea asigurării atingerii obiectivelor stabilite la nivelul structurii în cadrul sistemului de control intern/managerial proiectat şi implementat la nivelul ANSA;

  11. Participă la elaborarea şi implementarea pe teritoriul Republicii Moldova a procedurilor de lucru în vederea aplicării unitare a prevederilor legislației europene în domeniul riscului privind siguranta alimentelor de origine animală, reziduurilor şi contaminanților din alimentele de origine animală;

  12. Acordă asistență informațională şi metodologică în domeniu de profil;

  13. Participă, potrivit competentelor specifice, la misiunile FVO din cadrul DG SANCO în domeniul sanitar - veterinar și pentru siguranța alimentelor;

  14. Coordonează aplicarea prevederilor Codex Alimentarius în domeniul alimentelor de origine animală, prin elaborarea de norme şi instrucțiuni specifice, în vederea aplicării acestora de către operatorii din domeniul produselor de origine animală;

  15. Colaborează, cu autoritățile din alte țări, în vederea stabilirii condițiilor sanitar - veterinare care trebuie îndeplinite în cazul exporturilor-importurilor de produse de origine animală, elaborează şi gestionează modelele de certificate, pe care le transmite structurilor implicate pentru coordonare;

  16. Monitorizează şi supraveghează produsele alimentare de origine animală provenite din import şi cele destinate exportului;

  17. Inspectează unitățile care fac operațiuni de import/exportă, produc/procesează, depozitează, comercializează produse alimentare de origine animală în conformitate cu cerințele legislației naționale şi UE în vigoare;

  18. Participă la activități de instruire, conferințe, seminare, mese rotunde cu subiecte ce țin de domeniu său de activitate organizate în Republica Moldova şi peste hotare;

  19. Monitorizează, prelucrează şi interpretează datele tehnice transmise din teritoriu privind inspecțiile şi controalele efectuate de inspectorilor din cadrul Direcțiilor raionale/municipale şi pentru siguranța alimentelor pe compartimentele siguranței produselor de origine animala care dețin atribuții de inspecție și control cu prezentarea (Rapoarte cifrice lunare) conform Programului de supraveghere şi control in domeniul siguranței produselor de origine animală.

  20. Promovează şi coordonează aplicarea metodologiei unitare de management și comunicare a riscului în domeniul siguranței alimentelor;

  21. Elaborarea și implementarea de norme, proceduri operaționale și instrucțiuni privind controlul oficial, prelevarea probelor de produse alimentare, controlul aplicării principiilor bazate pe analiza riscurilor și punctelor critice de control (HACCP) și a bunelor practici de igienă de operatorii din domeniul alimentar;

  22. Evaluarea conformității ghidurilor de bune practici din domeniul siguranței produselor alimentare cu regulile de igienă a produselor alimentare de origine animală, din unitățile de alimentație publică și din unitățile de comerț și a principiilor HACCP;

  23. Întreprinderea măsurilor privind sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) atât la nivel național, cât și european.

 

Legislaţia pe carne roşie

  • Legea Nr. 221  din 19.10.2007  privind activitatea sanitar-veterinară

  • Legea Nr. 306 din 30.11.2018 privind siguranţa alimentelor

  • Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare

  • Lege Nr. 50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor

  • Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare

  • Lege Nr. 279 din 15-12-2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare

  • Hotarârea Guvernului Nr. 1280 din 26.12.2018 pentru aprobarea Metodologiei privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor aferent domeniilor de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor 

  • Hotarârea Guvernului Nr.1191 din 23.12.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale​

  • Hotarârea Guvernului Nr.1004 din 25.10.2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală

  • Hotarârea Guvernului Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare

  • Hotărîrea Guvernului  Nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specific de igienă a produselor alimentare de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific official al produselor alimentare de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 298 din 27.04.2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi control al unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precum şi al reziduurilor de medicamente de uz veterinary în produsele de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 221 din 16.03.2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare

  • Hotărîrea de Guvern Nr. 385 din 25.06.2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 208 din  20.03.2013 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru determinarea nivelului de micotoxine în produsele alimentare

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 1408 din 10.12.2008 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 782 din 01.09.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind prelevarea probelor oficiale de la animale vii şi din produsele de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 1406 din 10.12.2008 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind clasificarea şi sistemul de etichetare a cărnii de bovine, precum şi a produselor din carne de bovine

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 696 din 04.08.2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice ,,Carne-materie primă. Producerea, importul şi comercializarea,,

  • Hotărîrea Guvernului Nr.1086 din 22.12.17 pentru aprobarea Regulamentului sanitar-veterinar cu privire la stabilirea normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezenţa de Trichinella în carne

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 404 din 06-04-2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor de control şi combatere a anumitor forme transmisibile de encefalopatia spongiformă la animale

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 624 din 19-09-2020 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru preparate şi produse din carne

  • ORDIN Nr. 57 din 08-02-2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificaresanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat

  • Legislaţia pe lapte și produse lactate

  • Legea Nr. 221  din 19.10.2007  privind activitatea sanitar-veterinară

  • Legea Nr. 306 din 30.11.2018 privind siguranţa alimentelor

  • Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare

  • Lege Nr.50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor

  • Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare

  • Hotarârea Guvernului Nr. 1280 din 26.12.2018 pentru aprobarea Metodologiei privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor aferent domeniilor de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor 

  • Hotarârea Guvernului Nr.1191 din 23.12.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale​

  • Hotarârea Guvernului Nr.1004 din 25.10.2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală

  • Hotarârea Guvernului Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare

  • Hotărîrea Guvernului  Nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specific de igienă a produselor alimentare de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific official al produselor alimentare de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 298 din 27.04.2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi control al unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precum şi al reziduurilor de medicamente de uz veterinary în produsele de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 221 din 16.03.2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare

  • Hotărîrea de Guvern Nr. 385 din 25.06.2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 208 din 20.03.2013 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru determinarea nivelului de micotoxine în produsele alimentare

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 782 din 01.09.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind prelevarea probelor oficiale de la animale vii şi din produsele de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 158 din 07.03.2019 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru lapte și produsele lactate

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 711 din 28.08.2014 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea condiţiilor de sănătate animală şi sănătate publică şi de certificare sanitar-veterinară a importurilor de lapte crud, a produselor lactate, a colostrului şi a produselor pe bază de colostru destinate consumului uman

  • ORDIN Nr. 57 din 08-02-2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificaresanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat

Legislația pe domeniul cărnii de pasăre si ouă de pasăre pentru consum

  • Legea Nr. 221  din 19.10.2007  privind activitatea sanitar-veterinară

  • Legea Nr. 306 din 30.11.2018 privind siguranţa alimentelor

  • Legea nr. 131 din 08.06.2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător

  • Lege Nr.50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelor

  • Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare

  • Legea nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare

  • Legea nr. 129 din 19.09.2019 privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman
  • Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţul interior

  • Hotărârea Guvernului nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animală

  • Hotărârea Guvernului nr. 221 din 16.03.2009 cu privire la aprobarea Regulilor privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
  • Hotărârea Guvernului nr. 1208 din 27.10.2008 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind comercializarea ouălor pentru consum uman
  • Hotărârea Guvernului nr. 942 din 06.08.2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de înregistrare şi evidenţă a unităţilor de creştere a găinilor ouătoare
  • Hotărârea Guvernului nr.773 din 03.10.2013 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare de stabilire a cerinţelor de comercializare a cărnii de pasăre
  • Hotărârea Guvernului nr. 229 din 29.03.2013 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind aditivii alimentari

  • Hotărârea Guvernului nr. 696 din 04.08.2010 pentru aprobarea Cerințelor privind producerea, importul şi plasarea pe piață a cărnii - materie primă
  • Hotărârea Guvernului nr. 398 din 11.06.2012 pentru aprobarea unor norme sanitar veterinare privind controlul şi reducerea prevalenţei salmonelelor în efectivele de animale

  • Hotărârea Guvernului nr. 624 din 19.09.2020 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru preparate şi produse din carne

  • Hotărârea Guvernului nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare

  • Hotărârea Guvernului nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de  organizare a controlului specific oficial al produselor alimentare de origine animală
  • Hotărârea Guvernului nr. 1408 din 10.12.2008 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare

  • Hotărârea Guvernului nr. 369 din 12.06.2015 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind protecţia animalelor în momentul uciderii
  • Hotărârea Guvernului nr. 385 din 25.06.2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare
  • Hotărârea Guvernului nr. 298 din 27.04.2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi controlul unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precum şi al reziduurilor de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală.

  • Hotărârea Guvernului nr. 1191 din 23-12-2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale

  • Hotărârea Guvernului nr. 1004 din 25.10.2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală

  • Hotărârea Guvernului nr. 415 din 08.07.2009 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind protecţia puilor destinaţi producţiei de carne

  • Hotărârea Guvernului nr. 11 din 12.01.2022 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman

  • Hotărârea Guvernului nr. 941 din 11.10.2010 „Cu privire la aprobarea Regulilor privind metodele de prelevare si analiza a probelor pentru controlul oficial al nivelurilor de plumb, cadmiu. Mercur , staniu anorganic. 3-MCPD si benzi(a)peren in produsele alimentare"

  • Hotărârea Guvernului nr. 942 din 11.10.10 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind interzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal sau tireostatic şi a substanţelor β-agoniste în creşterea animalelor

  • Hotărârea Guvernului nr. 677 din 06.06. 2008 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind protecţia găinilor ouătoare

  • Hotărârea Guvernului  nr. 229 din 13.04.2017cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind importul şi tranzitul păsărilor de curte şi produselor de pasăre, precum şi a cerinţelor de certificare sanitar-veterinară

  • Ordinul ANSA nr. 57 din 08.02.2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificare sanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat

Legislația pe domeniul mierii si produselor apicole

  • Legea Nr. 221  din 19.10.2007  privind activitatea sanitar-veterinară

  • Legea Nr. 306 din 30.11.2018 privind siguranţa alimentelor

  • Legea Nr. 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare

  • Lege Nr.50 din 28.03.2013 cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate şi de bunăstare a animalelo

  • Lege Nr. 296 din 21.12.2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare

  • Hotarârea Guvernului Nr. 1280 din 26.12.2018 pentru aprobarea Metodologiei privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor aferent domeniilor de competență ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor 

  • Hotarârea Guvernului Nr.1191 din 23.12.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală şi animală pentru animale​

  • Hotarârea Guvernului Nr.1004 din 25.10.2010 cu privire la aprobarea Metodelor de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide de pe şi din plante şi produse de origine vegetală și animală

  • Hotarârea Guvernului Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitar privind contaminanţii din produsele alimentare

  • Hotărîrea Guvernului  Nr. 435 din 28.05.2010 privind aprobarea Regulilor specific de igienă a produselor alimentare de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 1112 din 06.12.2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific official al produselor alimentare de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului  Nr. 298  din  27.04.2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi controlal unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precumşi al reziduurilor de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 520 din 22.06.2010 cu privire la aprobarea Regulamentului sanitară privind contaminanţii din produsele alimentare

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 435 din 28-05-2010 privind aprobarea Regulilor specifice de igienă a produselor alimentare de origine animal

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 1112 din 06-12-2010 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific oficial al produselor alimentare de origine animală

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 298 din 27-04-2011 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere şi controlal unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor, precum şi al reziduurilor de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală

  • LEGE Nr. 70 din 30-03-2006 apiculturii

  • Hotărîrea Guvernului HOTĂRÂRE Nr. 661 din 13-06-2007 cu privire la aprobarea Reglementării Tehnice “Miere naturală”

  • Hotărîrea Guvernului Nr. 385 din 25-06-2009 cu privire la unele măsuri pentru organizarea şi efectuarea certificării sanitar-veterinare

  • Ordinul Nr. 270  din 28 mai 2018 Cu privire la eliberarea certificatelor sanitar-veterinare pentru mierea de albini

  • ORDIN Nr. 57 din 08-02-2023 cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificaresanitar-veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar de stat

Proiecte supuse consultărilor publice

Lista de verificare pentru controlul de stat și audit privind implementarea acțiunilor bazate pe principiile HACCP  la unitățile de producere-procesare a alimentelor

Lista unităților autorizate care produc si procesează alimente de origine animală

  1. Unități de activitate generală (depozite frigorifice)
  2. Carne de ungulate domestice
  3. Carne de pasăre și logomorfe
  4. Carne tocată, preparate din carne
  5. Produse din carne
  6. Produse de pescuit
  7. Lapte crud si produse lactate
  8. Ouă și produse din ouă
  9. Miere

Proceduri aprobate

  1. Procedura specifică PS/SA-PA-08/01 Certificarea cărnii și ouălor de pasăre destinate exportului în Uniunea Europeana.

  2. Procedura specifică PS/SA-PA-09/03 Eliberarea autorizației sanitar veterinare de funcționare pentru activitățile agenților economici

  3. Procedura generală privind măsurile întreprinse în cazul produselor alimentare neconforme (Cod: PG 12/02)

  4. Procedura generală prelevarea eșantioanelor de produse alimentare

  5. Procedura specifică cu privire la marcarea cărnii aplicarea mărcii de sănătate și de identificare pe produsele alimentare de origine animală

  6. Procedura specifică CATEGORIZAREA Agenților economici din sectorul alimentar și planificarea inspecțiilor în baza analizei de risc COD PS/SA-MSD-04/01 vezi Anexa 3 Raport de activitate

  7. Procedura generală privind pregătirea și efectuarea Controlului oficial la unitățile din domeniul Siguranța Alimentelor COD PG-13/02

  8. Procedura de implementare și monitorizare a Planului Național de reziduuri la animale vii și produse de origine animală

  9. Procedură specifică cu privire la dezinfecţia mijloacelor de transport, care transportă produse supuse controlului sanitar-veterinar

  10. Procedură specifică privind prelevarea de lapte materie primă

  11. Procedură specifică privind auditul sistemului HACCP la unităţile operatorilor economici din sectorul alimentar

  12. Procedură specifică privind efetuarea inspecţiei ante şi poste mortem la unităţile de sacrificare a păsărilor

  13. Procedura specifică evaluarea informaţiei despre circuitul alimentar pentru animalele destinate sacrificării

Fișe de verificare în domeniul alimente de origine animală:

  • Anexa nr. 44 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților care produc carne tocată, carne preparată și carne separată mecanic;
  • Anexa nr. 45 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea centrelor de colectare a laptelui, independente sau integrate în cadrul fermelor de animale producătoare de lapte;
  • Anexa nr. 46 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea centrelor de colectare, marcare și ambalare a ouălor;
  • Anexa nr. 47  Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de procesare a ouălor și unităților de producere a produselor din ouă;
  • Anexa nr. 48  Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea ambarcaţiunilor de pescuit şi/sau transportare peşte;
  • Anexa nr. 49  Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea depozitelor, centrelor de ambalare și centrelor de reambalare;
  • Anexa nr. 50 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea piețelor agro-alimentare;
  • Anexa nr. 51 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea abatoarelor/unităților de producere a cărnii roșii;  
  • Anexa nr. 52 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților  de producere/procesare a cărnii de pasăre;
  • Anexa nr. 53 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităţilor de prelucrare a peștelui și a produselor pescărești;
  • Anexa nr. 54 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de procesare a mierii de albini și a altor produse apicole.
  • Anexa nr. 55 Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităţilor  de procesare a laptelui sau procesare a produselor din lapte,  inclusiv a unităților de fabricare a îngheţatei;

Condiții Privind exportul de carne proaspătă și produse din carne de pasăre pentru consum uman în uniunea europeană (RO)

Condiții Privind exportul ouălor și produselor din ouă ddestinate consumului uman în uniunea europeană (RO)

Condiții Privind exportul de carne proaspătă și produse din carne de pasăre pentru consum uman în uniunea europeană (EN)

Condiții Privind exportul ouălor și produselor din ouă destinate consumului uman în uniunea europeană (EN)

Condiții Privind exportul de carne proaspătă și produse din carne de pasăre pentru consum uman în uniunea europeană (RU)

Condiții Privind exportul ouălor și produselor din ouă ddestinate consumului uman în uniunea europeană  (RU)

GHID DE BUNE PRACTICI Trasabilitatea de-a lungul lanțului de producere a cărnii de pasăre

Ghid privind conformarea cu reglementările Uniunii Europene pentru exportul de lapte și produse lactate

Raport privind rezultatele implementării programului de control al calității peștelui și produselor pescărești congelate referitor la conținutul glazurii de gheață

Norme detaliate privind elaborarea, implementarea și verificarea planului de autocontrol pentru operatorii din domeniul siguranței produselor alimentare

Manual privind cele mai importante baze juridice ale UE care se aplică în contextul inspecției ante-mortem și post-mortem

Pentru primirea informațiilor mai detailate Vă puteți adresa:

Mihail Porcescu - şef Direcţie
Tel: 0 22 294 712
e-mail:  mihail.porcescu@ansa.gov.md

Bivol Virginia – şef adjunct, șef secție
Tel: 0 22 264 687
e-mail: virginia.bivol@ansa.gov.md

World Organisation for Animal Health European Commission European Food Safety Authority United Nations Industrial Development Organization Centrul Republican De Diagnostic Veterinar Food and Agriculture Organization of the UN International Plant Protection ConventionGuvernul Republicii Moldova
Linia anticorupție

022 290 800

Anticamera

022 264 640

Adresa

str. Mihail Kogălniceanu 63 
MD-2009, mun.Chișinău,
Republica Moldova

Această pagină web a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și al Guvernului Marii Britanii. Conținutul acesteia este responsabilitatea exclusivă a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale UE, ale Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) sau politicile oficiale ale Guvernului Marii Britanii.

© 2025 Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor

ANSA site versiune veche

    Depune o petiție

    Linia consumatorului 022 511 511

    Linia verde 0800 800 33