Scopul Direcției siguranța produselor alimentare de origine nonanimală este sigurarea implementării politicilor statului în domeniile orientate spre garantarea siguranței și a calității materiei prime și produselor alimentare de origine nonanimală, a produselor alimentare din unitățile de alimentație publică inclusiv la etapa comercializării către consumatori, din unitățile alimentare din instituțiile medicale, instituțiile balneosanatoriale, din instituțiile de educație antepreşcolară, instituțiile de învățământ preșcolar, primar, secundar, special, extrașcolar, din alternativele educaționale și din taberele pentru copii.
Obiectivele Direcției:
Implementarea legislației în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine nonanimală și din unitățile alimentație publică inclusiv la etapa de comercializare către consumatori;
Supravegherea trasabilității produselor alimentare de origine nonanimală și din unitățile de alimentație publică pe întreg lanțul alimentar;
Analiza riscului pe domeniul siguranței produselor alimentare de origine nonanimală și din unitățile de alimentație publică inclusiv la etapa de comercializare către consumatori;
Coordonarea, monitorizarea și implementarea Programului Național de controale oficiale în domeniul siguranței alimentelor origine nonanimală, din unitățile de alimentație publică și din unitățile de comerț;
Supravegherea și monitorizarea siguranței biologice, chimice și fizice a alimentelor de origine nonanimală, din unitățile de alimentație publică și din unitățile de comerț;
Monitorizarea aplicării cadrului legal la înregistrarea oficială în domeniul siguranței alimentelor conform Capitolului V1 din Legea nr. 50 din 28.03.2013 ,,Cu privire la controalele oficiale pentru verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate și de bunăstare a animalelor”;
Participarea la elaborarea/modificarea cadrului normativ pe domeniul de competență a Direcției;
Elaborarea de proceduri și instrucțiuni cu caracter obligatoriu pentru Subdiviziunile Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor în vederea aplicării uniforme a prevederilor legislației naționale în domeniul siguranței și calității produselor alimentare de origine nonanimală;
Instruirea inspectorilor din cadrul subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor în vederea implementării legislației naționale privind siguranța și calitatea produselor alimentare de origine nonanimală, alimentație publică inclusiv la etapa de comercializare către consumatori;
Protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, prevenirea practicilor frauduloase sau înșelătoare, de falsificare a produselor alimentare pe domeniul de competență.
Legea nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public;
Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător;
Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător;
Legea nr. 279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare;
Legea nr. 296/2017 privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare;
Legea nr. 152/2022 cu privire la reglementarea și controlul organismelor modificate genetic;
Hotărârea Guvernului nr. 955/2004 despre aprobarea Regulamentului-tip de funcționare a piețelor;
Hotărârea Guvernului nr. 1209/2007 cu privire la prestarea serviciilor de alimentație publică;
Hotărârea Guvernului nr.931/2011 cu privire la desfășurarea comerțului cu amănuntul;
Ordinul MS Nr.20 din 05.01.2024: Cu privire la aprobarea listei produselor alimentare, substanțelor active și limitelor maxime de reziduuri de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală pentru animale. (Anexa 1, 2, 3, 4, 5, 6.)
Formulare
Formular de notificare obligatorie privind retragerea produselor alimentare neconforme
- PLAN DE REMEDIERE – model
Proceduri
Ordinul nr. 662 din 18.11.2024 Cu privire la aprobarea Procedurii Generale ”Modul de înregistrare și examinare a petițiilor” Cod: PG-16/03
Ordinul nr. 647 din 08.11.2024 Cu privire la aprobarea Procedurii specifice ”Verificarea trasabilității produselor alimentare” Cod: PS/SA-MSD-01/02
Procedura generală: PG-08_02 Prelevarea esantioanelor de produse alimentare (Ordin nr.607/2023)
Procedura generală: PG -16/2 MODUL DE ÎNREGISTRARE Șl EXAMINARE A PETIȚIILOR
- Procedura specifică: Eșantionarea semințelor oleaginoase, Cod: PS(D04/4B)-01/03
Procedura specifică: Eșantionarea cerealelor și derivatelor acestora, Cod: PS(D04/4B)-01/02
Procedura specifică: PS/SA-PV-02/01 „Evaluarea conformității fructelor și legumelor proaspete”;
Procedura specifică: PS/SA-PP-03/1 „Prelevarea probelor de apă pentru analiza microbiologică”;
- Procedura specifică: PS/SA-PP-04/01 „Metode de prelevare a probelor pentru controlul conținutului de nitrați în produsele alimentare de origine vegetală”;
Ghiduri
GHID PENTRU OPERATORII DIN DOMENIUL COMERȚULUI, ALIMENTAȚIEI PUBLICE ȘI AUTORITĂȚILE PUBLICE LOCALE
GHID DE UTILIZARE PENTRU ANGAJAȚII BLOCULUI ALIMENTAR DIN CADRUL TABERELOR DE ODIHNĂ
- Recomandări pentru operatorii din domeniul comerțului și alimentației publice, privind gestionarea produselor neconforme identificate, inclusiv nimicirea acestora
- Recomandări pentru agenții economic din domeniul comerțului produselor alimentare și alimentației publice referitor la practicile HACCP
Rapoarte
- Unități de producere a apei potabile și apei minerale naturale îmbuteliate și a băuturilor nealcoolice
- Unități de producere a sucurilor din fructe și legume
- Unități de producere a băuturilor alcoolice distilate și băuturilor slab alcoolice
- Unități de producere a vinului din struguri
- Unități de producere a berii
- Unități de producere a gheții
- Unități de morărit
- Unități de procesare și ambalare a cerealelor și semințelor oleaginoase
- Unități de producere a produselor de brutărie și a produselor făinoase (produse de panificație, patiserie, biscuiți, paste făinoase și semifabricatelor din aluat)
- Unități de producere a produselor de cofetărie zaharoase și produselor din cacao
- Unități de producere a uleiului vegetal
- Unități de producere a conservelor de fructe și legume
- Unități de uscare a fructelor, legumelor și altor produse de origine vegetală
- Unități de producere a zahărului
- Unități de producere a ciupercilor
- Linii de sortare-ambalare a fructelor și legumelor
- Unități de congelare rapidă a fructelor și legumelor
- Depozit de cereale și elevatoare
- Depozit de fructe si legume proaspete
- Depozit de produse alimentare de origine nonanimală
- Alte unități înregistrate oficial pentru siguranța alimentelor
- Comerț cu amănuntul a produselor alimentare și băuturilor în magazine nespecializate (Centru comercial, hipermarket, supermarket, market, magazin mixt)
- Comerț cu ridicata a produselor alimentare și băuturilor (magazin depozit; depozite comerciale cu ridicata: a fructelor și legumelor; cărnii și produselor din carne; produselor lactate, ouălor, uleiurilor și grăsimilor comestibile; băuturilor; zahărului, ciocolatei și a produselor zaharoase; cafea, ceai, cacao și condimente; specializat a altor alimente, inclusiv pește, crustacee și moluște;)
- Comerț cu amănuntul a produselor alimentare și băuturilor în magazine specializate (Unități de comerț specializate: fructe și legume proaspete; carne și produse din carne; pește moluște, crustacee; pâine, produse de patiserie, produse zaharoase; băuturilor, altor produse alimentare)
- Comerț cu amănuntul prin standuri, chioșcuri și piețe, hală
- Unități de alimentație publică (sală de festivități; restaurant; vagon-restaurant; restaurant fast-food; pizzerie; cafenea; bar, bodegi; sală de degustare; cantină, etc)
- Centre de alimentaţie publică, blocuri alimentare de tip închis (instituţii de învăţămînt general (grădiniţe, şcoli, gimnayii, licee, taberă de odihnă şi întremare a copiilor); spitale; instituţii balneosanitare; armată; penitenciar etc)
- Unități de catering (servicii catering, livrare; alimentație la bordul aeronavelor)
Listele de verificare care se aplică în cadrul controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător în baza analizei riscurilor, aferent domeniilor de competenţă ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor sunt aprobate prin Ordinul MAIA nr. 57/20123.
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de producere a produselor de panificație patiserie și a pastelor făinoase, SA-7, conform anexei nr.7;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de uscare/deshidratare a fructelor și legumelor, SA-8, conform anexei nr.8;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de congelare a fructelor și legumelor, SA-9, conform anexei nr.9;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea a unităților de procesare a fructelor și legumelor, SA-10, conform anexei nr.10;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea a unităților de sortare – ambalare, depozitare a fructelor, legumelor și ciupercilor proaspete, SA-11, conform anexei nr.11;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de producere a sucurilor SA-12, conform anexei nr.12;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de producere a produselor zaharoase, a produselor de patiserie și cofetărie, SA-13, conform anexei nr.13;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de producere a zaharului SA-14, conform anexei nr.14;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de producere a uleiului vegetal SA-15, conform anexei nr.15;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de preambalare și depozitare a produselor alimentare de origine nonanimală SA-16, conform anexei nr.16;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de morărit SA-18, conform anexei nr.18;
- Lista de verificare generală pentru controlul de stat și supravegherea unităților de producere a produselor alimentare de origine nonanimală SA-19, conform anexei nr.19;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de comercializare și/sau depozitare a produselor alimentare SA-20, conform anexei nr.20;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de alimentație publică cu proces tehnologic deplin SA-21, conform anexei nr.21;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de alimentație publică de mică capacitate cu proces tehnologic parțial de pregătire a bucatelor SA-22, conform anexei nr.22;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea secțiilor culinare SA-23, conform anexei nr.23;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea transportului de produse alimentare SA-24, conform anexei nr.24;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităților de alimentație publică din cadrul instituțiilor de învățământ SA-25, conform anexei nr.25;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea depozitelor, centrelor de ambalare și centrelor de reambalare SA-32, conform anexei nr.32;
- Lista de verificare pentru controlul de stat și supravegherea piețelor agro-alimentare SA-33, conform anexei nr.33;
- Listă de verificare pentru controlul de stat și supravegherea unităţilor de comerț ambulant (staționar și mobil) SA-42, conform anexei nr.40;
Pentru primirea informațiilor mai detailate Vă puteți adresa:
Marina DINTIU – Șef Direcție
tel: 022-292-616
email: marina.dintiu@ansa.gov.md
Svetlana ȘVEȚ – Șef adjunct Direcție, Șef secție în cadrul direcției
tel: 022-292-616
email: svetlana.svet@ansa.gov.md
Secția monitorizarea siguranței alimentelor de origine nonanimală
Maria CERNOCAN – inspector principal
tel: 022-264-696
email: maria.cernocan@ansa.gov.md
Veronica GRIGORIȚA – inspector principal
tel: 022-264-696
email: veronica.grigorita@ansa.gov.md
Irina BÎRGĂU – inspector superior
tel: 022-264-696
email: irina.birgau@ansa.gov.md
Natalia IVASIȘIN – inspector superior
tel: 022-264-696
email: natalia.ivasisin@ansa.gov.md
Secția controlul unităților înregistrate oficial în domeniul siguranței alimentelor și alimentației publice
Maria CONSTANTINOVICI – Șef secție
tel: 022-264-646
email: maria.constantinovici@ansa.gov.md
Gabriela GODZIN – inspector principal
tel: 022-264-646
email: gabriela.godzin@ansa.gov.md
Constantin ȚĂRUȘ – inspector principal
tel: 022-264-646
email: constantin.tarus@ansa.gov.md
Carolina DABIJA – inspector principal
tel: 022-264-696
email: carolina.dabija@ansa.gov.md
Iana MARJINEAN – inspector superior
tel: 022-264-646
email: iana.marjinean@ansa.gov.md
Cristina GHINJUL – inspector superior
tel: 022-264-696
email: cristina.ghinjul@ansa.gov.md