Laboratoare ANSA

Lista instituțiilor publice la care Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor exercită calitatea de fondator conform HG nr.14/2023

  • Instituția Publică „Centrul Naţional Sănătatea Animalelor,Plantelor şi Siguranţa Alimentelor”  -  www.crdv.md , www.lctbanpc.md , www.carantina.md

Laboratoare desemnate în cadrul controlului oficial

NrDenumirea investigațieiMaterial / matrice
1Determinarea indicilor senzorialiVinuri cu IGP
2Determinarea extractului sec nereducătorDivin
Distilat de vin
3Determinarea alcoolului etilicVin

Produse pe bază de vin

Băuturi nealcoolice, băuturi slab alcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere, băuturi alcoolice, alcool etilic rectificat
4Determinarea aciditățiiVin, băuturi pe bază de vin, bere, băuturi pe bază de bere
5Determinarea acidității volatileVin, băuturi pe bază de vin, băuturi spirtoase distilate
6Determinarea zaharurilorBăuturi ce conțin alcool
7Determinarea bioxidului de sulf liber și/sau totalVin, băuturi pe bază de vin
 
Fructe, legume și produse din ele, inclusiv conserve, sucuri, nectare, fructe uscate și alte produse similare
8Determinarea substanțelor tananteDivin
9Determinarea presiunii bioxidului de carbonVinuri spumante, spumoase, perlante, petiante, bere, băuturi slab alcoolice, băuturi nealcoolice
10Determinarea zaharurilor (D-Glucoza+D-Fructoza)Vin, must
11Determinarea sodiului, sodiului excedentarVin
12Determinarea plumbului (Pb), cadmiului (Cd)Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare
Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale
13Determinarea arsenului (As)Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare
Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale
14Determinarea cuprului (Cu), fierului (Fe), zincului (Zn)Băuturi ce conțin alcool, băuturi nealcoolice, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare, pîine
15Determinarea mercurului (Hg)Băuturi spirtoase
 
Produse alimentare
Nutrețuri, premixuri vitamino-minerale
16Determinarea diglucozidului malvidineiVin roșu, rose
17Determinarea Ochratoxinei  AVin, bere
18Determinarea furfuroluluiBăuturi spirtoase,  distilate
19Determinarea conservanților:
·    Acid sorbic
·    Acid benzoic
Vin, produse pe bază de vin, băuturi alcoolice și nealcoolice, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare
20Determinarea acizilor organici:
·    Acid malic
·    Acid lactic
·    Acid tartric
·    Acid citric
Vin, produse pe bază de vin
21Determinarea clorurilorVin
22Determinarea 3-metoxipropandiol (3 – MPD)Vin
23Determinarea substanțelor volatile și a alcoolului metilic (metanol, propanol-1, izobutanol, butanol-1, izoamilol, butanol-2, acetaldehidă, acetat de etil)Băuturi spirtoase distilate
24Determinarea microimpurităților (aldehida acetică, metilacetat, acetat de etil, methanol, 1-propanol, isobutanol, 1-butanol, isoamilol)Băuturi spirtoase (vodcă)
Alcool etilic rectificat
25Determinarea conținutului de aromatizatori sintetici (triacetină/metilantranilat)Vin
26Determinarea extractului sec totalVin, produse pe bază de vin
27Determinarea conținutului extractului total, extractului în mustul de malțBere
28Determinarea prezenței coloranților sinteticiVin, produse pe bază de vin
29Test la oxidabilitateAlcool etilic rectificat
30Determinarea infestării și impurificării cu dăunători, impurități cerealiereFăină de grâu
Făină de porumb
31Determinarea umidității/substanței uscate insolubileFructe și legume uscate, zahăr și alte produse similare, porumb și produse derivate, paste făinoase, produse de panificație și covrigărie, cereale și produse cerealiere, făină și tărâță de cereale
32Determinarea cenușii totaleZahăr și alte produse similare, făină și tărâță de cereale, făină de porumb
33Determinarea impurităților metalomagneticeZahăr,  făină, crupe de tărâță de cereale, făină de porumb
34Determinarea substanțelor reducătoare/zahărului totalProduse de panificație
35Determinarea indicelui de peroxidProduse pe bază de grăsimi vegetale, uleiuri vegetale comestibile
36Determinarea indicelui de aciditate/acidității recalculate la acid oleicUleiuri vegetal
37Determinarea staniuluiProduse alimentare
38Determinarea Micotoxinelor:
·    Ochratoxina A
·    Aflatoxina B1
·    Aflatoxina B2
·    Aflatoxina G1
·    Aflatoxina G2
·    Deoxinivalenol
·    Zearalenona
·    Patulina
Materie primă agricolă, furaje
 
Produse alimentare de origine non-animală
39Determinarea zaharozeiZahăr și alte produse similare
40Determinarea fracției masice de fructe cu defecte particulareFructe uscate
41Determinarea nitrițilorNutrețuri
42Determinarea activității radio-nuclizilor cesiu (Cs) și Stronțiu (Sr)Vin, băuturi pe bază de vin, băuturi de conțin alcool, produse pe bază de must, bere, băuturi pe bază de bere
 
Produse alimentare de origine non-animală
43Determinarea îndulcitorilor:
·    acesulfam  de potasiu
·    saccharinat de sodiu
·    ciclomat de sodiu
·    aspartam
Băuturi slab alcoolice, băuturi nealcoolice aromatizate
44Determinarea vanilinei, aldehidelor aromatice:
·    sinapică
·    coniferică
·    siringică
Rachiu de vin
45Determinarea analitică a valorilor nutriționaleProduse alimentare de origine nonanimală