• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Actualizarea situației privind evoluția pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova



S-au confirmat focare de pestă porcină africană în mun. Cahul și satul Milești, r-ul Nisporeni.

La data de 26 iulie 2019 Laboratorul Național de Referință pentru ASF prin PCR a confirmat un rezultat pozitiv la porci domestici în raionul Nisporeni, localitatea Milești (gospodărie particulară cu o porcină) și 2 rezultate pozitive în mun. Cahul, extravilan (exploatație cu 92 porcine).

Au fost convocate  ședințele Comisiilor pentru  Situații Excepționale din mun. Cahul  și raionul Nisporeni, la care au fost aprobate „Planul complex de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane”, conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 1368 din  19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărîrii Guvernului nr. 1374 din  20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere  și eradicare a pestei porcine africane.

Se efectuează ancheta epidemiologică în focarele nominalizate, sunt petrecute măsurile de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

Toți proprietarii, la care porcinele au fost nimicite în scopul eradicării focarului de PPA vor fi despăgubiți, conform legislației în vigoare.

Ținem să menționăm, că la moment pe teritoriul Republicii Moldova în evoluție sun 3 focare de PPA la porci domestici (r. Cahul, s. Manta, mun. Cahul, r. Nisporeni, s. Milești) și un focar de pesta porcină africană la mistreți în zona de frontieră la 2,7 km de or. Lipcani, r. Briceni și 239 metri de la râul Prut.   

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Hotărărea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Direcția Sănătatea și Bunăstarea Animală