• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

În ajunul Sărbătorilor de Paști, cînd la masa de sărbătoare, conform tradițiilor creștine, se servesc bucate preparate din carne de miel, Agenția Națională penru Siguranța Alimentelor vine cu următoarele recomandări:



În ajunul Sărbătorilor de Paști, cînd la masa de sărbătoare, conform tradițiilor creștine, se servesc bucate preparate din carne de miel, Agenția Națională penru Siguranța Alimentelor vine cu următoarele recomandări:

 

Sacrificarea mieilor se va efectua în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar.

În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile special amenajate temporar în care se asigură supraveghere sanitară veterinară și unde sunt respectate condițiile de igienă, bunăstarea animalelor și gestionarea suproduselor ce nu sunt destinate consumului uman.

Controlul sanitar veterinar în aceste centre amenajate temporar se va face de către un medic veterinar, iar aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după efectuarea examenului ante și post-mortem.

În dependență de raioanele republicii, la rasele de oi pentru pielicele, mieii sunt sacrificați la vîrsta de 3-5 zile și au o greutate a carcasei de 3-5 kg, în zona de sud carcasele se comercializează cu greutatea de 6-12kg.

Carnea de miel trebuie să fie elastică, de culoare  roz  pal acoperiri uniform cu un strat subțire de țesut adipos subcutanat,de culoare albă, cu miros specific acestei specii,în urma apăsării cu degetul, musculature trebuie să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare.

 

Atrageţi atenţia la ştampila aplicată pe carcasă ,,control sanitar-veterinar”, bonul de expertiză sanitar-veterinară. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel, păstrată la o temperatuă controlată este de +2 - +40C este de 72 ore(3 zile).

 

Carnea de mielobținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar veterinar ar putea fi o sursă de boli parazitare cum ar fi sarcocistoza, cisticercoza, sau boli infecțioase cum ar fi: salmoneloza, colibaciloza și campilobacterioza care pot produce la om toxiinfecții alimenare.

Atentie!

 Vă recomandăm să procurați produsele alimentare pentru Sărbătoare numai din spații sau unități autorizate sanitar veterinar, evitați comerțul ”stradal”, acesta avînd un impact negativ asupra sănătății consumatorilor și contribuie la apariţia toxiinfecţiilor  alimentare.

Produsele alimentare comercializate în locuri neautorizate sunt expuse spre comercializare fără respectarea regimului frigorific, în condiții necorespunzătoare din punct de vedere sanitar, personalul care manipulează cu aceste produse nu deține carnete medicale, instruirea privind igiena și echipament necesar de protecție nu este, cu atât mai mult produsele alimentare nu sunt sigure din punctul de vedere al calității și siguranței alimentelor, acestea nu dispun de documente ce confirmă calitatea, siguranța și proveniența lor  și astfel pun în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor.

 

Direcția supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine animală