• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Ziua mondială a albinelorPe data de 20 Mai este marcată  Ziua Mondială a Albinei, care are drept scop de a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora.

Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei, precum si în atenuarea schimbărilor climatice și în conservarea mediului. Este important să protejăm albinele și industria apicolă pentru a combate sărăcia și foamea, ca să nu mai vorbim de impactul semnificativ asupra sănătății mediului și a biodiversității.

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale, având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine.

Albert Einstein obişnuia să spună că: „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”.

         Cu acest prilej, astăzi, 19 mai 2023, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor,  Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova au semnat un Memorandum de colaborare, care trasează linii directoare de cooperare în vederea dezvoltării soluțiilor și instrumentelor de protejare a albinelor, inclusiv prin aplicarea soluțiilor IT, prin implementarea și dezvoltrea Sistemului Informațional “BeeProtect” în cadrul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), implementat de Chemonics, cu suportul financiar al USAID.

Felicitări pe această cale tuturor apicultorilor din țara noastră care în pofida multor dificultăți, reușesc să facă față provocărilor și să transmită această pasiune și muncă și generațiilor următoare!