Actualizat pe: 27 iunie 2017 |

Serviciul de presa

27.06.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe

Continuare...
26.06.2017

În conformitate cu ordinul Directorului General ANSA, Gheorghe Gaberi, emis şefilor subdiviziunilor teritoriale pentru siguranţa alimentelor şi în legătură cu cazurile de constatare a neconformităţilor in domeniul alimentar, expuse in petiţii si surse mass-media, din ziua curentă toate Direcţiile municipale şi raionale ale Agenţiei vor intensifica controalele oficiale asupra unităţilor din domeniul alimentar cu risc sporit: magazine alimentare, unităţi de alimentaţie publică (fast-food, catering, ş.a.), locuri de agrement inclusiv a taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor. 

Continuare...
26.06.2017

Dat fiind că la 13 iunie, curent, din raionul Soroca au parvenit semnale despre suspiciuni de Antrax la un animal într-o gospodărie individuală din satul Bulboci, subdiviziunile teritoriale ale ANSA din Soroca şi Drochia, (bovina a fost sacrificată la un abator din acest raion),  au format în aceiaşi zi grupuri de lucru, care au întreprins măsurile sanitar-veterinare prevăzute de legislaţie: dezinfectarea încăperilor, prelevarea de probe de la locul de sacrificare a animalului şi ivestigaţii de laborator. 

Continuare...
24.06.2017

În Sala Mare de Conferinţe a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc cea de-a III-a reuniune a Subcomitetului RM-UE pentru măsuri sanitare şi fitosanitare (SPS).

Continuare...
23.06.2017

Seminarul a fost organizat de Proiectul Twinning şi a avut drept scop elaborarea elementelor de bază pentru implementarea sistemelor informatice şi instruirea personalului ANSA  în gestionarea eficientă a procesului de dezvoltare şi implementare a hardware-ului şi software-ului.

Continuare...
23.06.2017

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor s-a autosesizat la cazul de constatare a produsului neconform pus în comercializare la gereta de pe strada Mihail Sadoveanu 19/1 şi descoperit de către Nadejda Roşcovanu, fotoreporter la “Jurnal de Chişinău”.

Continuare...
23.06.2017

Felicitare cu Ziua profesională a funcţionarului public

Continuare...
23.06.2017

La invitaţa Diretorului Institutulii de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Vasile Botnari, doctor habilitat, Gheorghe Gaberi, Director General ANSA, doctor în agricultură şi Zenonas Stanevicius, Înalt Consilier al UE, alături de vice-ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Iurie Usurelu, Presedintele ASM, academicianul Gheorghe Duca şi academicianul Teodor Furdui, presedintele Sfatului Academicienilor,  au vizitat loturile experimentale ale Institutului. 

Continuare...
23.06.2017

În legătură cu apariţia în massmedia a informaţiei precum că în satul Plopi, raionul Donduşeni a fost înregistrat un posibil caz de pestă porcină africană, venim cu precizarea, că în prezent pe teritoriul Republicii Moldova nu este înregistrat nici un caz nou de pestă porcină africană.

Continuare...
20.06.2017

Al doilea an consecutiv, la invitaţia Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, un grup de experţi ai Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară Veterinară „Rossselhoznadzor” se află în misiune de serviciu în Republica Moldova.

Continuare...
19.06.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
16.06.2017

La invitaţia Preşedintelui-Secretar de Stat al Autorităţii Naţionale Sanitare Vetrinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Dr. Geronimo Răducu Brănescu, o echipă de specialişti ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în frunte cu Directoruşl General, Gheorghe Gaberi, se află într-o  vizită de studiu în România

Continuare...
15.06.2017

La Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc o întrunire la nivel naţional a apicultorilor şi a reprezentanţilor companiilor de procesare şi export a mierii.

Continuare...
15.06.2017

Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor  Hâncești, a organizat un seminar cu tema „Cerințele de recepție, păstrare,depozitare și comercializare a produselor alimentare cu amanuntul”.

Continuare...
14.06.2017

 În cadrul controlului frontal privind  Protecția civilă, Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor Glodeni a desfășurat un exercițiu de simulare a combaterii unui focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Danu.                                                            

Continuare...
13.06.2017

Azi, Directorul General Adjunct, Ion Toma şi Şeful Direcţiei supravegherea comerţului, distribuţiei şi consumului produselor alimentare, Sergiu Sârghi au participat la controlul inopinat desfăşurat la tabăra pentru odihna copiilor „Prietenia” din satul Coşniţa, de către şeful serviciului de siguranţă a alimentelor de la DRSA Dubăsari, Tudor Coca. 

Continuare...
12.06.2017

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 321 din 24.05.2017  „Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2017”, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor întreprinde acțiunile necesare pentru asigurarea prioritară a  taberelor de odihnă și întremare a sănătății copiilor și adolescenților cu produse alimentare calitative și sigure din punct de vedere al siguranței alimentelor.

Continuare...
09.06.2017

În scop de inspectare a focarului de pestă porcină africană, și a zonelor de risc, un grup de specialişti ai ANSA, în frunte cu Directorul General Adjunct, Vsevolod Stamati s-a deplasat în satul Brătușeni și în localitățile adiacente acestuia.

Continuare...
09.06.2017

În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme caldă, preponderent fără precipitaţii. Temperatura medie săptămînală a aerului a constituit +19,2..+21,2ºС, temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu pînă la +31ºС (SM Făleşti), iar cea minimă a aerului a scăzut pînă la +8ºС (SM Soroca, Camenca, Bravicea, Codrii, Bălţata, Ceadîr-Lunga).

Continuare...
08.06.2017

Întrunirea organizată de Camera de Comerţ Moldo-Italiană, cu participarea Excelenţei Sale, Doamna Ambasadoare a Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a fost consacrată consolidării potenţialului de export a produselor agoalimentare.

Continuare...
07.06.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe

Continuare...
06.06.2017

În baza ordinului nr. 180, semnat de către Directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, un grup de lucru în componenţă lui Dumitru Rusu - Şef Direcţie Control Semincer, Oleg Besarab – specialist principal, secţia culturi agricole, Direcţia Control Semincer, Cojocaru Gheorghe – şef-adjunct DRSA Căuşeni şi Petelca Olesea – inspector culturi multianuale DRSA Căuşeni, s-au deplasat în raionul Căuşeni pentru a verifica respectarea cadrului legal privind înregistrarea şi activitatea pepinierelor horticole.

 

Continuare...
06.06.2017

Șeful secției sănătatea și bunăstarea animalelor, Maxim Sîrbu, alături de  Vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Luca a participat la Conferența internaţională privind combaterea pestei porcine africane.

La întrunire au participat delegațiile Estonia, Finlanda, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Federația Rusă, Slovacia şi Ucraina. 

Continuare...
05.06.2017

Vsevolod Stamati, Director General Adjunct ANSA, a particpat la cea de a-85-a Sesiune Generală a Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, care a avut loc la Paris. 

Continuare...
02.06.2017

Postul de la Leuşeni completează rețeaua de puncte de control veterinar şi fitosanitar, construite cu suportul financiar al Băncii Mondiale.

Alte trei puncte de control la frontieră au fost deja construite la posturile vamale de la Tudora, Criva și portul internaţional Giurgiulești.

La festivitatea de deschidere a participat Prim-ministrul, Pavel Filip, Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, alte persoane oficiale.

Continuare...
02.06.2017

Un grup de specialişti ai Direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor de la Anenii Noi, în frunte cu şeful Direcţiei Petru Andronic,  s-a aflat într-o deplasare de lucru la SRL “Polius- AGRO” din raionul Slobozia.

 

Continuare...
25.05.2017

În cadrul briefingului, la care au participat Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi şi Andrei Balan, şef al Direcţiei Coordonarea posturilor la frontieră, a fost tratată tema privind decizia Ucrainei de a permite tranzitul produselor alimentare prin segmentul transnistrean al frontierei numai cu acordul ANSA.

Continuare...
30.05.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate

2 cazuri pozitive de rabie, confirmate de secţia virusologie, I.P.CRDV:

  • la o pisică în raionul Comrat; 
  • la o vulpe în raionul Edineț;

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
24.05.2017

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor invită reprezentanţii massmedia la briefingul de presă privind decizia Ucrainei de a permite tranzitul produselor alimentare prin segmentul transnistrean al frontierei numai cu acordul ANSA.

Continuare...
24.05.2017

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor convoacă o masă rotundă cu genericul „Cerinţe sanitar-veterinare aplicate la importul de produse de origine animală în Republica Moldova”.

Continuare...
24.05.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri de boli infecțioase nu s-au înregistrat:

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe

Continuare...
19.05.2017

Cea de-a patra sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova–România pentru integrare europeană, coprezidată de către Daniela Morari, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României, s-a desfăşurat astăzi, la Chişinău.

Continuare...
18.05.2017

 Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi a întreprins o vizită la vama Leuşeni, unde a luat cunoştinţă de mersul lucrărilor de construcţie a postului de control veterinar şi fitosanitar.

Continuare...
18.05.2017

Un grup de specialiștii ANSA în frunte cu Directorul general adjunct,Vsevolod STAMATI au efectuat o vizită de lucru la Brătuşeni, r-ul Edineț, unde anterior a fost înregistrat un focar de Pestă Porcină Africană. 

Continuare...
16.05.2017

Pe parcursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme răcoroasă şi cu precipitaţii abundente. Temperatura  medie  săptămînală  a  aerului  a  constituit +11..+14ºC, maxima  aerului  a  urcat  până la +26ºС (SM Comrat, Cahul, Ceadîr- Lunga).

Suma precipitaţiilor pe teritoriu republicii a constituit 11-65 mm, cu maxima în raioanele din centru şi de la sud. Aceste condiţii au favorizat dezvoltarea ulterioară a majorităţii speciilor nocive de dăunători şi boli. 

Continuare...
16.05.2017

În prezent pe teritoriul Republicii Moldova sunt notificate două focare de pestă porcină africană (s. Rubleniţa, r-nul Soroca şi s. Brătuşeni, r-nul Edineţ).

Noi cazuri de morbiditate, mortalitate și extinderea bolii la porcine nu au fost  depistate.

Continuare...
15.05.2017

Un grup de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în frunte cu Directorul General, Gheorghe Gaberi a întrpeprins o vizită de lucru în Lituania. Vizita a avut drept scop documnetarea în implementarea legislaţiei UE în domeniul subproduselor de origine animală nedestinată consumului uman, precum şi preluarea experienţei lituanienilor în îmbunătăţirea sistemului de control la frontieră. Deplasarea a fost organizată de “TWINNING project”.

Continuare...
16.05.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat:

Un caz pozitiv de rabie la o canină în raionul. Cimișlia, confirmat în secţia virusologie, I.P.CRDV.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe

 

Continuare...
16.05.2017

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE)  a decalarat cazuri noi de îmbolnăvire de HPIA (influenţa aviară hiper-patogenă) în următoarele state

Continuare...
04.05.2017

Această întrunire a fost convocată la iniţiativa ANSA şi a Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porcine. La ea au participat reprezentanţii  Ministerului Agriculturii, a întreprinderilor de profil, ai administraţiei publice locale dintr-un şir de raioane, precum şi cei de la Serviciul Vamal şi poliţia de frontieră. 

Continuare...
03.05.2017

Directorul General Adjunct ANSA, Vsevolod SAMATI s-a deplasat în satul Rubleniţa, Soroca unde pe 10 martie, curent a fost administrată restricţia sanitar- veterinară  pe Pesta Porcină Africană.

Continuare...
03.05.2017

În scopul implementării eficiente a politicii statului în domeniul siguranței și calității produselor alimentare și atingerii unui înalt nivel de protecție a intereselor consumatorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor intervine cu următoarea recomandare:

Continuare...
03.05.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
03.05.2017

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat cazuri noi de îmbolnăvire de HPIA (influența aviară hiper - patogenă) în următoarele state

Continuare...
02.05.2017

La această întrunire au fost invitați reprezentanții Ministerului Agriculturii, ANSA, AIPA, Inspectoratul Fiscal de Stat, oameni de știință. 

Continuare...
02.05.2017

 Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor  Hânceşti, în comun cu reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică a organizat un seminar la tema: „Neconformităţile depistate în urma evaluării blocurilor alimentare a instituţiilor de educaţie timpurie, învăţământ primar, gimnazial şi liceal”.

Continuare...
02.05.2017

Directorul General al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi a participat la seminartul republican „Aspecte de optimizare a producerii strugurilor de masă, soluţii privind asigurarea calităţii prin aplicarea fertilizanţilor”, care a întrunit la Ialoveni mai mulţi viticultori specializaţi în cultivarea viţei de vie de soiuri de masă.

Continuare...
26.04.2017

Menţionăm, că la această întrunire participă specialişti din domeniu din 53 de ţări din Europa şi Asia. Evenimentul se desfăşoară sub egida Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor şi a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova. 

Continuare...
25.04.2017

Conditiile meteorologice din ultima perioadă (ploi frecvente și zăpadă abundentă, temperaturi reduse ale aerului, umiditate sporită), favorizează dezvoltarea și răspândirea agenților dăunători a culturilor agricole. In baza evaluarii facute, corelată cu conditiile climatice existente, faza fenologica a plantelor si biologia agentilor de daunare identificati, se va stabili schema de tratament.

Continuare...
25.04.2017

Evenimentul se desfăşoară sub egida Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor şi a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova. La acest for participă specialişti din domeniu din 53 de state din Europa şi Asia. 

Continuare...
25.04.2017

Potrivit recomandărilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din 09.03.2017  (nr 01-6/470) pentru reglementarea activității în apicultură, grupurile de lucru din cadrul subdiviziunilor teritoriale au evaluat situația în ramura apiculturii dispuse sezonului apicol 2017. 

Continuare...
14.04.2017

 

În decursul săptămînii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi cu precipitaşii abundente.Temperatura medie a constituit +9,2..+10,6ºC, temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +24,2ºС (SM Briceni, Rîbnişa), iar cea minimă a aerului a scăzut pînă la +1ºС (SM Tiraspol).

Continuare...
13.04.2017

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat cazuri noi de îmbolnăvire cu HPVA (influenţa aviară hiper-patogenă în următoarele state

Continuare...
13.04.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova cazuri pozitive de boli infecțioase nu s-au înregistrat.

 

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat următoarele boli infecțioase în țările limitrofe:

 

Continuare...
13.04.2017

La Dondușeni, a avut loc ședința Comisiei raionale extraordinare pentru situaţii excepționale,  la care au fost puse în discuție mai multe chestiuni, în atenţia participanţilor fiind în primul rând situația epidemiologică și riscurile existente privind  răspândirea  Pestei Porcine Africane.  

Continuare...
10.04.2017

În apropierea sărbătorilor de Paști când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare, în deosebi, produsele alimentare, de origine animală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar.

Continuare...
07.04.2017

La invitația părții ucrainene, în  Odesa a avut loc o întrevedere trilaterală a delegațiilor din România, Republica Moldova și Ucraina. Din partea Republicii Moldova a participat  Vsevolod Stamati, Director General Adjunct,  ANSA.

Continuare...
07.04.2017

În decursul săptămînii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi cu precipitaţii.

 

Continuare...
07.04.2017

Subdiviziunea territorială pentru Siguranța Alimentelor  Ocniţa a organizat un  seminar la tema: “Măsuri de supraveghere, control asupra migrației porcilor mistreți în zona de frontieră și combaterea Pestei Porcine Africane. Influența aviară. Profilaxia și măsurile de preintimpinare a Rabiei.”

Continuare...
07.04.2017

Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat cazuri noi de îmbolnăvire în următoarele state

Continuare...
23.03.2017

În decursul primelor două decade a lunii martie pe teritoriul republicii s-a semnalat vreme deosebit de caldă şi cu precipitaţii. Temperatura medie a aerului a constituit +6,2..+8,0ºC, iar temperatura maximă a aerului a urcat pînă la +19ºС. 

Continuare...
20.03.2017

HPIA (influența aviară hiper - patogenă) la Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) pe parcursul lunii martie 2017 cazuri noi de îmbolnăvire au fost declarate în următoarele state

Continuare...
21.03.2017

Pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat:

 

Un focar de pestă porcină africană în raionul. Soroca, satul. Rublenița confirmat în secţia virusologie, I.P.CRDV.

  

Continuare...
20.03.2017

Zece companii au fost premiate la cea de-a III-a ediție a concursului „Operator Alimentar Responsabil”. Concursul a fost organizat în cadrul proiectului „Armonizarea politicilor în domeniul sanitar al Republicii Moldova cu cele din Uniunea Europeană”, realizat de Fundația Est-Europeană.

Continuare...
16.03.2017

Directorul General al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi a vizitat ediţia de primăvară a expoziţiei „MOLDAGROTECH”, desfăşurate la „MOLDEXPO”,  la care sunt propuse agricultorilor cele mai moderne maşini agricole: tractoare, combine, dispozitive şi utilaje pentru lucrarea solului, servicii aferente agriculturii dar şi  divers material săditor pentru plantarea în condiţiile primăverii curente.  

Continuare...
15.03.2017

Pornind de la importanța dezvoltării sectorului de producere și procesare a cărnii pentru economia țarii, inclusiv și în scopul promovării exportului cărnii și produselor din carne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a organizat întâlnirea cu procesatorii din domeniul industriei prelucrătoare de carne. În cadrul acestei întruniri a fost supuse dezbaterilor situația actuală în domeniul procesării și comercializării preparatelor din carne, și implementarea art. 21 din Legea 231 „Cu privire la comerțul interior”.

Continuare...
14.03.2017

În deschidere, Dl Gheorghe Gaberi, Director General ANSA a vorbit despre importanţa asigurării sectorului agricol cu seminţe şi material săditor de calitate, cu fertilizanţi şi materiale uz fitosanitar, precum şi de o asistenţă calificată de protecţie a plantelor. Toate aceste componente sunt necesare creşterii recoltelor bogate  de culturi agricole, a menţionat Directorul General ANSA.

Continuare...
13.03.2017

Directorul General Adjunct ANSA, Vsevolod Stamati şi un grup de specialişti din Direcţia supraveghere farmaceutică şi furaje a participat la conferință internațională cu genericul  “Managementul subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman,,desfăşurată la Academia de Ştiinţe a Moldovei.                                  

Continuare...
07.03.2017

 Direcţia protecţia şi sănătatea plantelor din cadrul ANSA Vă informează,  că s-a editat broşura ”Pronosticul răspândirii dăunătorilor şi bolilor principale a culturilor agricole şi recomandări de combatere a acestora”, pentru lunile martie, aprilie şi mai. 

Continuare...
10.03.2017

Azi, la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a avut loc o întrunire de lucru a şefilor direcţiilor raionale pentru siguranţa alimentelor şi  a şefilor subdiviziunilor teritoriale de sănătate publică în problema evaluării situaţiei privind alimentaţia copiilor.

Continuare...
09.03.2017

Vă aducem la cunoştinţă că, începând cu 1 iulie 2017 intră în vigoare Cerinţele unice pentru ţările-membre ale Uniunii Economice Eurasiatice din domeniul carantinei plantelor. 

Continuare...
06.03.2017

Raportul de activitate a Agenţiei l-a prezentat în faţa ziariştilor  Gheorghe Gaberi, Director General ANSA , care a specificat în debutul briefingului că activitatea instituţiei pe parcursul anului trecut a fost orientată spre implementarea prevederilor legislației Republicii Moldova și a actelor normative din domeniul sanatății plantelor, sănătății animalelor și siguranței alimentelor pe întregul lanț alimentar. 

Continuare...
06.03.2017

Colaboratorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au efectuat controlul mai multor magazine (fitofarmacii) specializate în comerţul cu amănuntul a pesticidelor, îngrăşămintelor minerale şi a seminţelor. 

Continuare...
02.03.2017

Direcția juridică a Agenției Naționale pentru Siguramța Alimentelor a organizat pe 01.03.2017 un seminar-instruire la tema: „Implementarea modificărilor și completărilor Codului Contravențional al Republicii Moldova în domeniul agricol, sanitar-veterinar și de siguranță alimentelor” 

Continuare...
03.03.2017

Azi, la ANSA a avut loc o şedinţă în cadrul căreia a fost supusă dezbaterilor situaţia din domeniul alimentaţiei copiilor în instituţiile şcolare şi preşcolare. La şedinţă au participat reprezentanţii Direcţiei Generale, Educaţie, Tineret şi Sport a Primăriei municipiului Chişinău.

Continuare...
02.03.2017

În mai multe localități din raionul Dondușeni au loc seminare de instruire și informare a operatorilor agricoli producători de fructe, convocate de Agenția Națională de Dezvoltare Rurală în comun cu Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor  Dondușeni. 

Continuare...
02.03.2017

La Ştefan Vodă a avut loc şedinţa extinsă a comisiei raionale extraordinare antiepizootice la care au fost prezenți specialiștii direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor, conducătorii centrelor de sănătate, centrului de sănătate publică, primarii, reprezentanții Inspectoratului de poliție și poliției de frontieră, asociaţiei vânătorilor şi pescarilor.

Continuare...
01.03.2017

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în comun cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au organizat azi la Chişinău un seminar la tema: “Rezultatele evaluării potenţialului fitosanitar în R. Moldova”.

Continuare...
28.02.2017

Direcția Control Semincer ANSA a organizat un seminar cu tema ”Producerea , inspectarea și certificarea semințelor conform schemelor OECD și regulile ISTA și ”Tendințe în dezvoltarea pepenieritului viticol, pomicol și bacifer în Republica Moldova. Certificarea materialului de înmulțire și săditor fructifer”. La instruire au participat inspectorii subdiviziunilor teritoriale  din domeniul controlului semincer.

Continuare...
27.02.2017

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  aduce la cunoștința  agenților economici importatori de mărfuri supuse controlului sanitar – veterinar și fitosanitar că, începând cu 01.03.2017,  se simplifică procedura de inspecție la import prin efectuarea unui singur control la posturile  Agenţiei de inspecție la frontieră. Astfel, agenții economici nu vor fi supuși unui control repetat în cadrul terminalelor vamale interne.

Serviciul de presă ANSA

Continuare...
24.02.2017

Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor Soroca a organizat un seminar pe tema „Riscul apariției și măsurile de prevenire a gripei aviare în teritoriul raionului Soroca”. 

Continuare...
21.02.2017

Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor Făleşti a organizat un seminar cu tematica: „Prevederile legislaţiei în vigoare la transportarea, depozitarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor”.

 

Continuare...
20.02.2017

 

În țările limitrofe și în lume către Organizația Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) au fost declarate următoarele boli infecțioase:

Continuare...
10.02.2017

În cadrul evenimentului de lansare, Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, a specificat că obiectivul principal al proiectului este intensificarea capacităților de export a produselor din lanțul agroalimentar, în conformitate cu standardele UE și cerințele Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. „Proiectul urmărește consolidarea capacităților instituționale ale ANSA în vederea gestionării eficiente a tuturor aspectelor legate de siguranța produselor alimentarea și ajustării operatorilor din sectorul agroalimentar la exigențele Uniunii Europene”, a declarat Directorul General ANSA.

Continuare...
01.02.2017

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor în colaborare cu proiectul de asistenţă tehnică “Reforma Climatului Investiţional din R.Moldova” finanţat de Guvernul Suediei şi implementat de Corporaţia Financiară Internaţională, membră a Grupului Băncii Mondiale, au convocat o masă rotundă de consultări publice asupra proiectului Strategiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor pentru perioada anilor 2017-2020.

Continuare...
27.01.2017

În dimineaţa zilei de ieri, la Consiliul raional a avut loc o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale din raionul Rîșcani. În cadrul dialogului, Pavel Filip a prezentat principalele realizări ale Cabinetului de miniștri în decursul unui an de la învestire și a trasat obiectivele de guvernare pentru perioada următoare.

Continuare...
27.01.2017

În rezultatul promovării cu succes a perioadei de probă a funcţionarilor publici debutanţi, 4 angajaţi ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depus jurământul de credinţă.

Continuare...
24.01.2017

Proiectul este lansat şi va fi implementat cu suportul Agenţiei Suedeze de Asistenţă Tehnică şi finanţat de Guvernul Suediei.  Bugetul constituie 2 mln de euro, perioada de desfășurare fiind de trei ani, începând cu ianuarie curent. Principalul obiectiv al proiectului este îmbunătățirea capacității de dezvoltare și funcționare instituțională cu un nivel mai înalt al calitățiii serviciilor în domeniile de sănătate a animelelor și siguranței alimentelor. 

Continuare...
27.01.2017

Șeful Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor Briceni, Alexandru Roșca, însoţit de către șeful secției pentru Siguranța Alimentelor Vladimir Nesteriuc, a  efectuat o vizită de inspectare la  laboratorul de Expertiză Sanitar-Veterinară,  (hala pentru comercializarea  produselor din carne, lactate și ouă)  din comuna Larga, raionul Briceni. 

Continuare...
23.01.2017

Pe data de 19 ianuarie curent a avut loc seminarul „Sistemul de control la importul produselor de origine animală”, organizat în cadrul Proiectului Twinning „Suport Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor”. Seminarul a adunat la masa discuţiilor experţi din cadrul Agenţiei, Ministerului Economiei, inspectori din cadrul posturilor de inspecţie la frontieră, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. 

Continuare...
19.01.2017

Întru realizarea articolului 2 al Acordului între Serviciul de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară al Federaţiei Ruse şi Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer cu privire la efectuarea investigărilor comune ale pepinierelor pentru livrarea reciprocă a materialului săditor , semnat la 20 august 2009, ANSA solicită până la data de 01.03.2017 prezentarea informaţiei după cum urmează:

Continuare...
10.01.2017

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor invită reprezentanţii mass media la briefingul de presă cu tema: “Beneficiile şi riscurile pieţei de peşte”.

Briefingul va avea loc pe 11 ianuarie, ora 10.00, la sediul ANSA, sala de conferinţe (str. Mihail Kogâlnicianu, 63, colţ cu str. Puşkin).

Continuare...
19.12.2016

La briefing au participat Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi, Directrul General Adjunct, Ion Toma și Șeful Direcției Municipale Chișinău pentru siguranța alimentelor, Roman Vengher.

Continuare...
13.12.2016

Colaboratorii ANSA și reprezentanții subdiviziunilor din teritoriu ai Agenției au participat la instruirea privind monitorizarea Pestei Porcine Africane și gestionarea faunei sălbatice, instruire organizată cu suportul Comisiei Europene de către instituția specializată BTSF GE TADS.

Continuare...
06.12.2016

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), este responsabilă de elaborarea și implementarea programelor anuale de monitorizare și supraveghere în domeniul sănătății animalelor, sănătății plantelor, siguranței alimentelor și furajelor, a Planului de reziduuri pentru produsele de origine animală, precum și  Planul de monitorizare a reziduurilor în produsele de origine vegetală aprobat prin Hotărârea Guvernului  Nr. 567 din 16.07.2014.

Continuare...
22.11.2016

Reprezentanții Guvernului Lituaniei au menționat importanța colaborării bilaterale cu țara noastră, ținând cont de contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel Moldova este în lista țărilor prioritare pentru care va fi acordată asistență, lângă alte țări din cadrul parteneriatului estic, cum ar fi Ucraina și Georgia. 

Continuare...
10.11.2016

La Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a avut loc o întrunire a reprezentanților asociațiilor de pomicultori și a producătorilor de fructe individuali, în cadrul căreia s-a discutat despre necesitatea diversificării spectrului de livezi de fructe.

Continuare...
10.10.2016

În cadrul vizitei întreprinse la Hâncești, Directorul General al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi a luat cunoștință de activitatea subdiviziunii ANSA din acest raion.

Continuare...
05.09.2016

Azi, la ANSA a avut loc o reuniune de lucru, în cadrul căreia a fost supusă dezbaterilor derularea Proiectului Twinning, finanţat de Uniunea Europeană. 

Continuare...
08.09.2016

La şedinţa de ieri a cabinetului de miniştri, Primul ministru a solicitat autorităților de resort, în special Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să acționeze prompt în cazul cărnii importate din zona afectată. 

Continuare...
02.09.2016

Rabia (Turbarea) este o boală infecţioasă de etiologie virală, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin evoluţie acută cu manifestări nervoase exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizii şi moarte.

Continuare...
09.08.2016

La data de 8 august, cu privire la cazul de toxiinfecţie  alimentară în masă în satul Tocuz, r. Căuşeni, a fost convocată Comisia pentru Situaţii Excepţionale, condusă de către preşedintele raionului, Ion Ciontoloi. La şedinţa comisiei a participat Directorul General adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, şeful Direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor Căuşeni, Agapii Vitalie...

Continuare...
19.07.2016

Având în vedere perioada cu temperaturi înalte (caniculă), ANSA adresează consumatorilor următoarele recomandări și sfaturi la procurarea şi consumarea produselor alimentare pentru a evita toxiinfecţiile alimentare procuraţi produsele alimentare numai din unităţi comerciale sau spaţii autorizate  sanitar-veterinar şi evitaţi produsele care nu corespund cerintelor organoleptice.

Continuare...
25.07.2016

Conform Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide și conținutului de nitraţi în produse de origine vegetală, în urma controalelor efectuate, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat un lot neconform de tomate, produs în R. Moldova.  

Continuare...
15.06.2016

Ploile din ultimile săptămâni,  căzute  pe întreg teritoriul republicii,  în mare parte au favorizat infectarea şi manifestarea diverselor boli la culturile agricole.

Continuare...
10.06.2016

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor întreprinde acţiunile necesare pentru asigurarea prioritară a pieţei, inclusiv a taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor cu produse alimentare, exercitînd un control permanent asupra respectării normativelor existente, calităţii şi siguranţei produselor alimentare. 

Continuare...
08.06.2016

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor  vă oferă răspunsurile la întrebările frecvente despre bacteria Salmonela.

Continuare...
31.05.2016

Direcţia Control Semincer din cadrul ANSA a desfăşurat un seminar cu genericul ”Producerea, inspectarea şi certificarea materialului semincer conform Schemelor Semincere OECD şi a regulilor ISTA”.

Continuare...
30.05.2016

Azi, la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, a avut loc briefingul de presă, cu genericul: „Recomandări de evitare a riscurilor privind odihna de vară a copiilor”. Informaţia şi răspunsurile la întrebările jurnaliştilor au fost formulate de către Ion Toma, Director General adjunct al ANSA.

Continuare...
12.05.2016

Evenimentul a avut loc în prezenţa Prim-ministrului Pavel Filip, a Directorului General  a Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi şi a lui Vitalie Vrabie, Director General al Serviciului Vamal.

Continuare...
06.05.2016

 Pentru a nu admite comercializarea ilicită a  produselor de uz fitosanitar şi/sau a fertilizanţilor, în periaoada 25 aprilie -4 mai au fost efectuate controale asupra comercializării ilicite a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor în locuri neautorizate, de către inspectorii ANSA şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne. 

Continuare...
15.04.2016

Perioada premergătoare sărbătorilor pascale se manifestă prin agitaţie umană sporită, în special la punctele de comercializare a produselor alimentare. Astfel creşte responsabilitatea comercianţilor de a vinde produse sigure, pe de o parte, şi a consumatorilor de a fi atenţi la aceste produse, pe de altă parte. 

Continuare...
31.03.2016

Serviciul fitosanitar aduce la cunoştinţă măsuri de protecție a plantelor împotriva dăunătorilor și a bolilor

Continuare...
25.05.2017

În cadrul briefingului, la care au participat Directorul General ANSA, Gheorghe Gaberi şi Andrei Balan, şef al Direcţiei Coordonarea posturilor la frontieră, a fost tratată tema privind decizia Ucrainei de a permite tranzitul produselor alimentare prin segmentul transnistrean al frontierei numai cu acordul ANSA.

Continuare...