• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Ziua Mondială a AlimentațieiAnual, la data de 16 octombrie în 150 de țări este marcată Ziua Mondială a Alimentaţiei, fiind una din cele mai sărbătorite zile din calendarul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație şi Agricultură (FAO).

Scopul instituirii acestei zile este de a crește gradul de conştientizare a populației asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea naţională şi internaţională în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.

Anul Ziua Mondială a Alimentației a fost marcată printr-un eveniment global, desfăşurat la Roma, în 15 octombrie. Reuniunea a avut ca temă transformarea sistemelor agroalimentare pentru a se asigura că populaţia globului are acces la alimente suficiente, accesibile, sigure şi nutritive pentru a duce o viaţă activă şi sănătoasă.

Tema Zilei Mondiale a Alimetației a acestui an este „Acțiunile noastre sunt viitorul nostru” și face apel ca fiecare să fie un erou alimentar care să contribuie la transformarea sistemelor agroalimentare pentru „O producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună” fără a lăsa pe nimeni în urmă.

Fiecare dintre noi trebuie să influiențăm ceea ce se produce, prin creșterea cererii pentru alimente nutritive și, în același timp, să fim mai sustenabili în acțiunile noastre zilnice, în primul rând, prin reducerea pierderilor și a risipei de alimente. Avem, de asemenea, responsabilitatea de a promova creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța unui stil de viață sănătos și durabil. De fiecare dintre noi depinde succesul pentru a atenua schimbările climatice, a contracara degradarea mediului și a ne menține bunăstarea.

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă populația să manifeste solidaritatea în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei prin reducerea pierderilor și a risipei alimentare. Un sistem agroalimentar durabil este unul în care există alimente suficiente, nutritive și sigure pentru consum.