• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Un nou focar de pestă porcină africană la VulcăneștiAgenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Vă aduce la cunoştinţă despre înregistrarea unui nou caz de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe data de 10.08.2018 într-o gospodărie particulară din or. Vulcănești, care se află în zona de protecție a focarului de pestă porcină africană înregistrat pe 19 iulie 2018 au pierit trei purcei aproximativ de 20 kg. În gospodăria sus nominalizată se întrețineau 10 porcine cu greutatea între 20 – 60 kg.

Au fost prelevate probe de material patologic și expediate la laboratorul național de referință (IP CRDV), care a confirmat PPA.

Purceii pieriți și cei 7 purcei în viață au fost distruși prin ardere și rămășițele de la ardere îngropate.

A fost efectuată ancheta epidemiologică. La ședința Comisiei antiepizootice raionale a fost aprobat Planul complex de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor întreprind toate măsurile pentru evitarea răspândirii virusului PPA.

Despre evoluţia situației şi măsurile întreprinse întru lichidarea focarului, ANSA Vă va informa suplimentar.

Direcția Supraveghere Sanitar - Veterinară