• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o gospodărie din Palanca, Ștefan VodăUn focar de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o gospodărie din Palanca, Ștefan Vodă

Pe data de 26 aprilie 2018, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) prin încercările de laborator a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie particulară din satul Palanca raionul Ștefan Vodă.

Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din Palanca, specialiștii subdiviziunii teritoriale  au intervenit prompt, deplasându-se la fața locului pentru examinarea situației. La fața locului s-a deplasat imediat și o echipă de specialiști din cadrul aparatului central al Agenției și CRDV. În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul de suspiciunii la pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Prin încercările de laborator efectuate la CRDV, s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.

A fost întrunită Comisia Antiepizootică Excepționale Ștefan Vodă prezidată de Președintele Consiliului Raional, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și   eradicarea ei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 158 din 22 martie 2018 Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar-veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și Ordinul nr. 165 din 09.07.2014 cu privire la aprobarea unor norme.

În funcție de evoluția bolii, ANSA va actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană.

 

Serviciul de presă ANSA