• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Un focar de Pestă Porcină Africană a fost înregistrat în satul Beșghioz, raionul Ceadâr-LungaUn focar de Pestă Porcină Africană a fost înregistrat în satul Beșghioz, raionul Ceadâr-Lunga

 

Pe 10 mai 2018, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele prelevate de la porcii domestici din satul Beșghioz, raionul Ceadîr- Lunga.

Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Ceadîr- Lunga a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci din Beșghioz, specialiștii subdiviziunii teritoriale au intervenit, deplasându-se la fața locului pentru examinarea situației. La fața locului s-a deplasat imediat și o echipă de specialiști din cadrul aparatului central al Agenției și CRDV. În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul de suspiciunii la pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Prin încercările de laborator efectuate la CRDV, s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.

A fost întrunită Comisia Antiepizootică Excepționale a UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri), prezidată de Prim -vicebașcanul Găgăuziei Vadim Ceban, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ceadîr-Lunga, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și   eradicarea ei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 158 din 22 martie 2018 Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar-veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și Ordinul nr. 165 din 09.07.2014 cu privire la aprobarea unor norme.

Totodată, Agenția menționează importanța identificării animalelor conform prevederilor Legii nr. 231 din 20.07.2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor, astfel încât ulterior proprietarii de animale să poată beneficia de despăgubiri prevăzute de Hotărîrea Guvernului nr. 645 din 19.07.2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

În funcție de evoluția bolii, vom actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană.

 

Direcția supraveghere sanitar-veterinară, ANSA