• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

S-A CONFIRMAT UN FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎNTR-O GOSPODĂRIE DIN MERENI, ANENII NOIS-A CONFIRMAT UN FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎNTR-O GOSPODĂRIE DIN MERENI, ANENII NOI

Pe data de 8 iunie 2018, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) prin încercările de laborator a confirmat un focar de pestă porcină africană  la porci domestici, într-o gospodărie particulară situată la 1,5 km de localitatea Mereni raionul Anenii Noi.

Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Anenii Noi a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din Mereni, specialiștii subdiviziunii teritoriale  au intervenit prompt, deplasându-se la fața locului pentru examinarea situației. La fața locului s-a deplasat imediat și o echipă de specialiști din cadrul aparatului central al Agenției și CRDV. În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul prezumtiv de pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Prin încercările de laborator efectuate la CRDV, s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.

A fost întrunită Comisia Antiepizootică Excepționale Anenii Noi prezidată de Președintele Consiliului Raional, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Anenii Noi, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 158 din 22 martie 2018 Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar-veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și Ordinul nr. 165 din 09.07.2014 cu privire la aprobarea unor norme.

În funcție de evoluția bolii, vom actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană.

Direcția supraveghere sanitar-veterinară, ANSA