• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

S-A CONFIRMAT PESTA PORCINĂ AFRICANĂ ÎN SATUL TVARDIŢA, TARACLIAS-A CONFIRMAT PESTA PORCINĂ AFRICANĂ

ÎN SATUL TVARDIŢA, TARACLIA

 

Pe data de 11 mai 2018, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) prin încercările de laborator a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele prelevate de la porcii domestici din satul Tvardiţa, raionul Taraclia.

După notificarea despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci din satul Tvardiţa, specialiștii subdiviziunii teritoriale au intervenit, deplasându-se la fața locului pentru examinarea situației. În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul de suspiciune la pestă porcină africană, astfel au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor.

Prin încercările de laborator efectuate la CRDV, s-a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană.  

Comisia Antiepizootică Excepționale Taraclia prezidată de Președintele Consiliului Raional, a elaborat și a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea bolii.

După confirmarea de către CRDV a apariției bolii, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Taraclia, în colaborare cu o echipă de specialiști din cadrul aparatului central al Agenției și CRDV şi alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției bolii, ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea acesteia.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 158 din 22 martie 2018 Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar-veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și Ordinul nr. 165 din 09.07.2014 cu privire la aprobarea unor norme.

Totodată, Agenția menționează despre importanța identificării animalelor conform prevederilor Legii nr. 231 din 20.07.2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor, astfel încât ulterior proprietarii de animale să poată beneficia de despăgubiri prevăzute de Hotărîrea Guvernului nr. 645 din 19.07.2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

Reamintim că ultimele cazuri de pestă porcină africană au fost înregistrate în localitatea Palanca, raionul Ştefan-Vodă şi în satul Beşghioz, raionul Ceadîr-Lunga.

În funcție de evoluția bolii, vom actualiza informațiile despre situaţia epizootică privind pesta porcină africană.

 

Direcția supraveghere sanitar-veteriară