• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Recomandari pentru tratamentul pomilor fructiferi si pentru culturile agricoleConditiile meteorologice din ultima perioadă (ploi frecvente și zăpadă abundentă, temperaturi reduse ale aerului, umiditate sporită), favorizează dezvoltarea și răspândirea agenților dăunători a culturilor agricole. In baza evaluarii facute, corelată cu conditiile climatice existente, faza fenologica a plantelor si biologia agentilor de daunare identificati, se va stabili schema de tratament.

În scopul diminuării sursei de inocul, se va efectua tăiatul fitosanitar şi eliminarea din livezi a ramurilor frânte. Rănile şi tăierile de dezinfectat cu soluţie de  3-4%   sulfat de cupru, apoi de acoperit cu vopsea pe bază de ulei sau mastic de livadă (1 p de nisip, 16 p de băligar, 8 p de cretă, 8 p de cenuşă). Ingredientele se amestecă bine şi se diluează în apă de săpun până la consistenţa smăntănei, sau amestec din 70% negrol şi 30% cenuşă de lemn bine cernută.

In pomicultura la speciile semințoase (măr, păr, gutui) la această dată se recomandă efectuarea tratamentelor pentru combaterea: arsurii bacteriene. (Pseudomonas syringae, Erwinia amylovora), rapanului (Venturia inaequalis), fainarii (Podosphaera leucotricha), moniliozei (Monilia fructigena), iar pentru speciile sâmburoase (prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, migdal, etc.) se recomandă tratament pentru combaterea: moniliozei (Monilia laxa) ciuruirea frunzelor (bacterioza - Pseudomonas syringae, clasterosporioza - Clasterosporium carpophilum). Ulterior în aceste livezi este posibilă afectarea fructelor tinere de putregaiul cenuşiu (Monilia fructigena). La prun se va produce infectarea frunzelor de polistigmoză (Polistigma rubrum). Se recomanda efectuarea de tratamente preventive, in scopul reducerii surselor de infectie si pentru evitarea pierderilor economice.

În plantațiile viticole la formarea a 3-5 frunze la plantaţiile  mamă de portaltoi, varietăţi hibride, viţă de vie europeană, în special  cu soiuri receptive (Doina, Moldova ş. a.), vor apărea condiţii pentru infectarea de brener (Pseudopeziza tracheiphila), pe lăstarii din anul precedent este prezenţă o sursă considerabilă de miceliu hibernant de făinare (Oidium tuсkeri), care la stabilirea temperaturii aerului peste 18ºC şi umiditatea peste 70%, se va activa, formând conidiile infecţiei primare. Se va produce infectrea viilor de antracnoză (Gloeosporium ampelophagum).

Luînd în calcul posibila infectare timpurie a viilor cu patogen, tratamentele la soiurile receptive se vor efectua în perioada formării frunzei a treia, conform sistemului de protecție a culturii.

Fluctuatiile de temperatura, umiditatea relativa a aerului înaltă, roua, densitatea mare a plantelor/m2, fertilizarea excesiva cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizeaza aparitia bolilor foliare in culturile de cereale paioase. Astfel, la cerealele paioase (grau, orz, etc.) recomandam tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fainarii, septoriozei, ruginilor si daunatorilor (păduchi, plosnita cerealelor - adulti hibernanti, trips, etc).

La rapită se vor efectua tratamente pentru combaterea urmatorilor dăunatori: gandacul lucios (Meligethes aeneus), ploşniţele cruciferelor ( roşie - Eurydema ornata, albastră - E.oleracea,ş.a ), gărgărițelor silicvelor, păduchilor etc,  și împotriva bolilor, cum ar fi: mana (Рeronospora brassicae), alternarioza (Alternaria brassicae), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), fomoza (Phoma lingam).

Pentru efectuarea tratamentelor se vor utiliza numai produse de protecție a plantelor omologate in Republica Moldova, pentru cultura, agentul de daunare si doza pentru care au fost omologate. Toate produsele omologate se gasesc pe pajina Web: www.pesticide-md.com

 

Direcția protecția și sănătatea plantelor, ANSA