• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

La Rezina se întreprind măsuri de eradicare a focarului de pestă porcină africanăLa Rezina se întreprind măsuri de eradicare a focarului de pestă porcină africană

 

  În rezultatul depistării Pestei Porcine Africane la cadavrul unui mistreț omorât într-un accident rutier în în zona pădurii Țahnăuți, prin dispoziția președintelui raionului,a fost convocată de urgență Comisia pentru Situații Excepționale Rezina. În cadrul ei s-a aprobat planul complex de măsuri de eradicare și profilaxie a Pestei Porcine Africane la mistreți. Planul include: acțiunile ce urmează a fi întreprinse, termenul îndeplinirii, responsabili de îndeplinire (DRSA Rezina , IP Rezina,SSE,APL, biroul vamal-PVIC Rezina-pod, Inspecția Ecologică, Ocolul Silvic, Asociația Vînătorilor și Pescarilor).

Pădurea din Țahnăuți, cantoanele 6,7,8 au fost declarate zonă infectată,iar teritoriul primăriilor satelor Țareuca, Sîrcova,Gordinești,Cinișeuți,Echimăuți, - zonă de risc.

 Colaboratorii DRSA Rezina, ai Ocolului Silvic, membrii Asociației Vînătorilor și Pescarilor, reprezentanți ai Inspecției Ecologice, ai IP Rezina, carabinieri, în total aproximativ 150 persoane au verificat  trupul de pădure Țahnăuți, cantoanele 6,7,8 cu o suprafață de 1050 ha, dacă nu sunt prezente cadavre de mistreț, animale bolnave în stare de agonie, precum și mistreți în mișcare. În rezultatul acestei acțiuni nu au fost depistate cadavre de mistreț, animale bolnave în stare de agonie sau animale în mișcare.

  S-a instalat panou de avertizare în zona infectată a pădurii din Țahnăuți.

 În zona de risc, pe teritoriul primăriilor Țareuca, Sîrcova, Gordinești, Cinișeuți,Echimăuți se efectuiază cartografierea porcinelor.

Colaboratorii DRSA Rezina inspectează cîmpurile de porumb adiacente zonei împădurite.