• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Serviciul de presă : 0(22) 26 46 86
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Evaluarea situației epizootice la PPA și modul de prevenire a bolii în perioada de risc în raionul Briceni     Pe site-ul Departamentului Principal pentru Siguranța Alimentelor în regiunea Cernăuți în gospodăria unui fermier din com. Mămăliga r-ul Noua Sulița, a fost descoperit virusul Pestei Porcine Africane. Au fost apelați telefonic colegii ucraineni, care au informat că a fost stalibită zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului și se întreprind măsuri pentru izolarea acestui focar.

   Pentru prevenirea introducerii Pesta Porcină Africană (PPA) pe teritoriul republicii, Direcția Raională Pentru Siguranța Alimentelor Briceni  a întreprins următoarele acțiuni: a fost informată conducerea Raionului Briceni, conducătorul serviciului Situație Excepționale Briceni, s-au reinoit afișaje privind interdicțiile de introducere a porcilor vii și a produselor din carne de porc din Ucraina la punctele de trecere a frontieră, au fost informați prin scrisoare organele responsabile de control la frontieră, Inspectoratul General al Poliție de Frontieră, direcția regională Nord și Biroul Vamal cu recomandare de a intensifica procedura de control conform Ordinul nr.276/349/564 din 23.09.2016 cu privire la intensificarea măsurilor de prevenire a introducerii Pestei Porcine Africane. Colaboratorii serviciului vamal cu poliția de frontieră inspectează bagajele de mînă ale persoanelor care trec frontieră, produsele confiscate sunt plasate în pungi de plastic, containerele speciale, care ulterior sunt redicate și destruse de către colaboratori DRSA Briceni în zone special amenajate. DRSA Briceni s-a adresat cu un mesaj către Inspectoratul de Poliție Briceni de a organiza masurile stipulate în Planul măsurilor pentru prevenirea introducerii Pesta Porcină Africană (PPA) în localitățile raionului Briceni, anume p.7, intreprinderea măsurilor pentru contracararea circulației necontrolate a animalelor și p.8, intensificarea contracărării traficului ilegal de porcine, produse și subproduse obținute de la acestea, identificarea colectorilor de animale ce activează ilegal și tragerea la răspundere a acestora Conform Dispoziției nr. 16 din 28 martie 2016 al președintelui raionului Briceni.

  Inspectorii DRSA supraveghează terenurile Ocoalelor Silvice în vederea depistării mistreților bolnavi de PPA sau a animalelor pierite.

     De către colaboratorii secție Sănătate și Bunăstare Animalelor din cadru DRSA Briceni, medicii de liberă practică, reprezintanții al APL permanent în zona de risc (două localități, Criva și Drepcăuți) se efectuează supraveghere pasivă a efectivelor de animale susceptibele la PPA cu înregistrarea acestora. La moment s-au verificat 987 de gospodării particulare, în care au fost verificată starea clinică a 122 de porcine. Cazuri de îmbolnăvire la mistreți și porcine domestice lipsesc, dar totuși, un risc mare în răspîndirea PPA îl reprezintă gospodăriile individuale în care lipsesc cerințele minime de Biosecuritate.