• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Directorul general ANSA, a prezentat detalii ce țin de Acordul de liber schimb și oportunitățile DSFTADirectorul general ANSA, a prezentat detalii ce țin de Acordul de liber schimb și oportunitățile DSFTA

 

Directorul general al Agenției, Vladislav Cotici a participat în calitate de speaker la evenimentul online, cu genericul „Oportunități și provocări pentru IMM-ri în contextul implementării DCFTA” unde a prezentat detalii ce țin de Acordul de liber schimb și oportunitățile DSFTA pentru Republica Moldova în comerțul cu Uniunea Europeană.

”În baza Acordului de liber schimb, la moment pot fi exportate produse de origine vegetală cum ar fi fructe, legume, cereale, produse conservate și produse de origine animală supuse controlului sanitar-veterinar miere de albini, caviar, piei brute, praf de ouă. Accesul produselor de origine animală pe piața UE este supus unor cerințe mai stricte fața de cele de origine vegetală. Astfel, la aceste poziții permise pentru export de către UE, agenții economici din Republica Moldova au exprimat dorința de a exporta și alte produse de origine animală - carne de pasăre, ouă, produse compuse – patiserie”, a declarat Vladislav Cotici, directorul general ANSA.

La fel, au fost detalizate condițiile pentru a obține statutul de țară aprobată pentru exportul produselor de origine animală în UE, care includ:

  1. corespunderea cadrului normativ la cerințele UE,
  2. competența autorității de control în domeniul siguranței alimentelor, sistemului de certificare, calitatea controalelor oficiale, etc,
  3. conformarea sistemului de laboratoare (diagnosticarea bolilor la animale, implementarea planurilor de monitorizare a reziduurilor),
  4. corespunderea unităților la cerințele UE privind exportul pe piața comunitară.

Au fost menționate acțiunile Agenției, în calitate de autoritate competentă pe parcursul anului 2019-2020 în scopul conformării la cerințele UE pentru exportul produselor de origine animală, prioritar carnea de pasăre, ouă pentru consum, produse compuse pe baza de lapte.

 

ANSA are o comunicare și conlucrare continuă cu agenții economici interesați de exportul produselor de origine animală în scopul conformării acestora la cerințele Uniunii Europene.