• :
  • :
Linia Fierbinte: 0 800 800 33 Informații : 0(22) 29 08 00
Linia naţională anticorupţie : 0 800 555 55 Comunicarea Accidentelor de muncă

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Comunicat de presă 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor aduce la cunoștință că în focarul de Pestă Porcină Africană din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă, (unde anterior s-a înregistrat un focar de pestă porcină africană),  pe 2 ianuarie, curent  au fost întroduși purcei santinelă,  de la care după o perioadă de 14 zile s-au prelevat probe de ser sangvin pentru cercetări de laborator la detecția anticorpilor. Rezultatele investigației sunt negative, fapt ce denotă lipsa virusului PPA.  

 

Prin Decizia Consiliului Raional Ștefan Vodă începând cu data de  24.01.2018 au fost ridicate restricțiile de pestă porcină africană din zona de protecție, localitatea Palanca și în zona de supraveghere, localitatea Tudora.

În gospodăriile din Palanca și Tudora, infectate anterior de PPA, restricțiile sanitar -veterinare privind repopularea rămân în vigoare încă timp de 45 de zile de la introducerea purceilor-santinelă.

În focarul din satul Cărpineni, raionul Hîncești au fost prelevate probe de la purcei santinelă și expediate la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară pentru cercetări de laborator la detecția anticorpilor de PPA.

  În zonele anterior contaminate de virusul PPA se efectuează supravegherea pasivă a porcilor domestici și a populației de mistreți, timp de cel puțin 12 luni.

 

Direcția supraveghere sanitar-veterinară, ANSA