• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

ANSA este evaluată în cadrul misiunii de audit a Comisiei EuropeneANSA este evaluată în cadrul misiunii de audit a Comisiei Europene

A avut loc ședința de inițiere a misiunii de audit a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), efectuată de către Directoratul General pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor a Comisiei Europene DG SANTE. 

Scopul auditului este evaluarea corespunderii cerințelor sanitar veterinare pentru exportul cărnii de pasăre, produselor din carne de pasăre și a ouălor din Republica Moldova în Uniunea Europeană.

Prezent la eveniment, Vladislav Cotici, directorul general ANSA, a declarat că această misiune este multașteptată și speră ca să se încheie cu rezultate bune pentru Republica Moldova, care de această dată și-a pregătit ”temele pentru acasă”. Auditul se va desfășura în perioada 19-30 aprilie și va include evaluarea aspectelor tangente domeniului sănătății animalelor.

“Din cauza crizei pandemice, evaluarea are loc într-un format online, dar suntem pregătiți și depunem toate eforturile necesare pentru a prezenta corespunzător domeniul audiat. Obiectivul este unul foarte ambițios: extinderea listei produselor de origine animală destinate exportului în Uniunea Europeană. Este una din prevederile Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat în 2014”, a mai comunicat Vladislav Cotici.

Amintim că pe parcursul anului 2021 Comisia Europeană a planificat 3 misiuni de audit pentru Republica Moldova. Prima misiune prevede evaluarea domeniului sănătății animalelor, urmată de alta pe domeniul supravegherii reziduurilor în produse de origine animală pentru care Republica Moldova dispune de planuri de monitorizare a reziduurilor aprobate de Comisia Europeană. Și cea de a treia misiune prevede evaluarea domeniului de siguranță a alimentelor în vederea exportului de carne de pasăre, produse din carne de pasăre și ouă în Uniunea Europeană.