• :
  • :
Cancelaria: 0(22) 26 46 44 Pentru petiții : 0(22) 26 46 43
Linia specializată anticorupţie ANSA : 022-290-800 Linia Verde: 0 800 800 33; viber 067675544 (8.00-16.00)

r Agenţia Naţională
pentru Siguranţa Alimentelor

Întreținerea și protejarea animalelor în timpul caniculei



Cu toții salutăm zilele mai lungi și vremea mai caldă pe care vara le aduce, dar cu schimbarea temperaturilor și tendința spre temperaturi mai înalte, căldura extremă apare ca o problemă atât pentru animalele de fermă cât și pentru cele de companie, astfel ANSA vine cu câteva recomandări referitoare la întreținerea și protejarea animalelor de orice specie, pe durata perioadei caniculare.

Gestionarea animalelor la temperaturi ridicate necesită o planificare bună înainte. Urmărirea prognozelor meteorologice și elaborarea unui plan pentru zilele cu temperaturi ridicate până la extreme este esențială pentru a se asigura că animalele vor avea suficientă umbră și apă în acele zile caniculare. Căldura extremă provoacă stres semnificativ pentru toate animalele, ceea ce poate duce la o reducere a performanței și eficienței, în special a celor de fermă. Reducerea producției de lapte și creșterea riscului de îmbolnăvire a vacilor de lapte reprezintă un bun exemplu al acestei probleme. Prin urmare, fermierii au obligația de a gestiona situația în așa mod încât să fie reduse efectele căldurii ridicate, pentru a contribui la asigurarea sănătății animalelor și pentru a produce alimente sigure și sănătoase pentru consumatori.

În această perioadă, în care temperaturile depăşesc cu mult confortul termic, fermierii trebuie să se asigure că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile.

Asigurarea umbrei, a aerului și a apei sunt cele trei componente cheie pentru a asigura confortul animalelor în timpul caniculei.

Umbra, este o componentă esențială pentru a ajuta animalele să facă față condițiilor de căldură excesivă, și zilelor însorite. Astfel, fermierilor le este recomandat de a ține animalele în clădiri bine ventilate în timpul zilei și de a permite acestora să iasă afară noaptea când este mai răcoros. Alte modalități de a asigura umbră includ suspendarea unor panouri sau montarea unor foișoare în zonele de acces ale animalelor.

Asigurarea ventilației adecvate este a doua componentă cheie și se va realiza, prin verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică;

Apa este a treia componentă critică pentru reducerea stresului la căldură în efectivele de animale. Furnizarea unei cantități abundente de apă proaspătă și rece este esențială. De asemenea, fermierii pot utiliza sisteme de aspersare a apei, pentru a uda animalele, ceea ce va duce la răcirea prin evaporare, și va ajuta la menținerea temperaturii corpului la valori scăzute. Importantă este și localizarea sursei de apă, care ar trebui să fie cunoscută animalelor înainte de sosirea căldurii extreme. Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

Jgheaburile pentru adăpare trebuie să fie suficient de mari și proiectate astfel încât toate animalele să aibă acces ușor. Acestea ar trebui să fie menținute curate și trebuie proiectate și întreținute astfel încât să prevină rănirea.

Necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcție de specie, talie, rasă și stare fiziologică, după cum urmează:

- vaci-lapte / 38-52 litri

- bovine / 38 litri

- cai / 20-45 litri

- porci / 4-11.5 litri

- ovine / 6 litri

- păsări-curte / 0,5litri

 

La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deținătorul are obligația să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea/ferma respectivă.

Transportatorii de animale sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. Aceştia au obligaţia de a verifica traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp, pentru a micşora durata călătoriei. La temperaturi crescute, densitatea animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, șoferii trebuie să aiba planuri de urgență pentru a îngriji animalele, în funcție de necesități. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilație din vehicul trebuie să fie capabile să mențină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului.

 

Pentru animalele de companie se recomandă:

Animalele de companie nu trebuie lăsate singure în mașină pe timpul caniculei. Într-o zi caniculară, temperaturile din interiorul unui vehicul se pot ridica rapid la niveluri periculoase, astfel animalul de companie poate fi afectat grav sau chiar muri.

         Umiditatea este un alt factor important care poate afecta animalul de companie, dat fiind faptul că acestea nu-și pot regla temperatura corpului, în sensul reducerii, în condițiile în care umiditatea este prea mare.

         În zilele foarte calde, se recomandă limitarea exercițiilor la orele de dimineață sau seara devreme, cu reglarea intensității și duratei acestora în funcție de temperatură. O atenție deosebită trebuie acordată animalelor de companie care au dificultăți de respirație.

         Asigurarea umbrei și apei proaspete din abundență, în special când animalele sunt scoase la plimbare, pentru a evita deshidratarea.

Asfaltul devine foarte fierbinte în zilele caniculare și poate provoca arsuri ale perinițelor câinilor, de aceea se recomandă plimbarea acestora pe suprafețe acoperite cu iarbă, dacă este posibil.

Temperaturile extreme pot provoca insolație. Unele semne de insolație sunt dureroase, ochi glazurați, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, sete excesivă, letargie, febră, amețeli, lipsă de coordonare, salivare abundentă, vărsături, limba roșie sau violetă, convulsii și inconștiență.

La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, deținătorul trebuie să se adreseze de urgență medicului veterinar.

Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor